"Zdi se, da hollywoodski producenti dajejo vloge samo ženskam, s katerimi bi radi spali," v kolumni na to temo piše Guardianova kritičarka. Foto: Reuters
Spider-Man je tista franšiza, ki vsakih nekaj let dobi nov "reboot" in se vrne na začetek. Na sliki Rosemary Harris kot ena od prejšnjih različic tete May.

Potrjeno je že, da bo v novi franšizi studiev Marvel in Sony Pictures v vlogi Spider-Mana nastopil Tom Holland, z 19 leti daleč najmlajši Spider-Man doslej, film pa bo režiral Jon Watts. Preostala igralska zasedba za zdaj ni znana, saj je treba potencialne igralce "rezervirati" za več filmov, kar je vedno logistična akrobacija. Prvi film naslova še nima in ga v kinih ne pričakujemo pred letom 2017.

Hollanda si bo v koži Spider-Mana prihodnje leto mogoče ogledati že v filmu Stotnik Amerika: Državljanska vojna v režiji Anthonyja in Joeja Russa - to pomeni, da namerava Marvel lik Petra Parkerja vpeti v svoje tesno prepleteno "filmsko vesolje". Ali bo v istem filmu nastopila tudi marisa Tomei, še ni potrjeno.

Nazaj k težavi: tviteraši se pritožujejo, da je 50-letna Marisa Tomei preprosto preveč privlačna in premlada za lik, ki ga je, denimo, še leta 2002 (v filmu Spider-Man Sama Raimija, ob Tobeyju Maguireju) igrala 74-letna Rosemary Harris, deset let pozneje (v Neverjetnem Spider-Manu, z Andrewom Garfieldom) pa 66-letna Saly Field. Številni so poudarili, da je na videz nepomembna sprememba samo dokaz, kako diskriminatoren odnos ima Hollywood do starosti.

V stripih je May Parker prikazana kot priletna, sivolasa upokojenka, sicer vdova Bena Parkerja. V zgodbi ima vlogo Petrovega moralnega kompasa in je tudi eden od razlogov, da junak pred svetom skriva svojo pravo identiteto.

So pa v preteklosti seveda že obstajale vzporedne stripovske in televizijske zgodbe, v katerih je bila teta May mlajša in aktivnejša udeleženka v Petrovih dogodivščinah. V stripovski seriji Ultimate Marvel, posvečeni posodobljenim različicam klasičnih likov, je May, denimo, močna, neodvisna ženska v poznih štiridesetih ali zgodnjih petdesetih.

Obenem velja omeniti, da bo Spider tokrat pač mlajši kot kadar koli prej, zato je tudi bolj smiselno, da ima teto v srednjih, in ne še zrelih letih.