Znani so tekmovalni programi Sarajevskega filmskega festivala, ki bo letos potekal od 14. do 22. avgusta. Foto: sff.ba
Znani so tekmovalni programi Sarajevskega filmskega festivala, ki bo letos potekal od 14. do 22. avgusta. Foto: sff.ba
Brillante Mendoza
Brillante Mendoza, ki bo med gosti festivala, je svojo kariero v oglaševalski industriji nadgradil z režijo izjemnih celovečernih filmov, ki jih je začel snemati sorazmerno pozno – prvi celovečerni film je režiral šele v 45. letu starosti. V naslednjih 10 letih je režiral 16 filmov. Foto: EPA

Slovenija bo v tekmovalnih programih imela dva celovečerna filma - koprodukciji Zenit režiserja Daliborja Matanića in Naša vsakdanja zgodba režiserke Ines Tanović. V tekmovalnem programu dokumentarnih filmov pa so uvrstili Dom, ki ga je posnel Metod Pevec.

Sicer pa tekmovalni programi prinašajo 11 svetovnih, 13 regionalnih in 10 mednarodnih premier, kar niti ne preseneča, saj je Sarajevski filmski festival eden izmed vodilnih kulturnih dogodkov v regiji. Med 196 filmi iz 20 držav je selektorica Elma Tataragić izbrala "inteligentne, večplastne in pogumne filme, ki prinašajo razburljive zgodbe, ki jih bo občinstvo zagotovo prepoznalo".

Več o različnih letošnjih programih si lahko preberete na festivalski spletni strani.


Kratki in dokumentarni filmi
Kategorija kratkega filma je nastala kot poskus, da se predstavi čim širši pregled kakovostne produkcije filmov avtorjev mlajše generacije, s čimer se stimulira in promovira ustvarjalnost mlajših filmskih ustvarjalcev v regiji. V letošnjem programu bo prikazanih deset kratkih filmov mladih avtorjev iz regije, ki so bili izbrani v konkurenci 350 stvaritev.

Izbira filmov za tekmovalni program na področju dokumentarnega filma je za festivalsko ekipo predstavljala velik izziv, saj je regionalna dokumentarna ponudba bogata in raznolika. V program so uvrstili 23 filmov, med drugim torej tudi Pevčev dokumentarec Dom.

Programi V fokusu, Kinoscope in Posvečeno
Letošnji program V fokusu prinaša sedem žanrsko in slogovno raznolikih stvaritev, ki so zaznamovale svetovno in regionalno kinematografijo v preteklem letu dni. Tudi v tem programu so navzoči slovenski ustvarjalci, in sicer v filmu Ti me nosiš režiserke Ivone Juka, v katerem nastopa tudi Sebastian Cavazza, koproducent je slovenski Zavod za kulturne dejavnosti Vertigo.

Program Kinoscope, ki so ga sestavili Mike Goodridge, Alessandro Raja in Mathilde Henrot, prinaša 19 celuloidnih poslastic, narejenih na različnih koncih sveta v preteklem letu. Prikazani bodo filmi, ki so navduševali občinstvo in odnesli nagrade z letošnjih največjih filmskih festivalov.

V programu Posvečeno bodo predvajali filme enega izmed najizvirnejših in najplodnejših sodobnih filmskih avtorjev, filipinskega režiserja Brillante Mendoze, ki bo tudi gost festivala.

In še Talents Sarajevo 2015
V okviru programa Talents Sarajevo 2015 bodo gostili perspektivne igralce, režiserje, direktorje fotografije, filmske kritike, producente in scenariste iz jugovzhodne Evrope in Južnega Kavkaza. Med 71 izbranih so tudi slovenski mladi ustvarjalci, in sicer producentka Barbara Daljavec, filmska kritičarka Ana Šturm in direktor fotografije Lev Predan Kowarski.

21. izdaja Sarajevskega filmskega festivala bo potekala med 14. in 22. avgustom.