Film
()
Nanga Parbat
Kakšna je zgodba o osvajanju himalajske gore, ki se mu ljubitelji višine, mogočnosti in neizmerne lepote kljub nevarnosti ne morejo upreti? Foto: Viki Grošelj

Dodaj v

Kako so slovenski alpinisti osvajali Nanga Parbat?

Nova dokumentarna oddaja o Goli gori
8. november 2012 ob 17:13,
zadnji poseg: 8. november 2012 ob 22:23
Nanga Parbat - MMC RTV SLO

Preden je Hermann Buhl leta 1953 prvi dosegel vrh Nanga Parbata, je na gori v več poskusih umrlo 31 plezalcev. O usodnem osemtisočaku, katerega vrh sta doslej dosegla le dva Slovenca, pripoveduje oddaja Nanga Parbat – gola gora.

Marija Frantar in Jože Rozman sta tista edina predstavnika slovenskega alpinizma, ki jima je to uspelo. Dokumentarni film si je bilo mogoče ogledati na 1. programu TV Slovenija približal zgodovino osvajanj te mogočne himalajske gore in slovenske vzpone nanjo. To je deseti film od štirinajstih iz serije Velikani Himalaje, ki po zamisli Vikija Grošlja nastaja v Izobraževalnem programu TV Slovenija in pripoveduje o slovenskih vzponih na gorah sveta, ki presegajo višino 8000 metrov. Pod scenarij za dokumentarno oddajo se podpisuje Viki Grošelj, režiral jo je Stipe Božić.

Le malokateri osemtisočak je tako usodno vplival na življenja plezalcev, ki so se podali v njegova ostenja, kot prav Nanga Parbat. Zmagoslavja, porazi, globok obup in trenutki neizrekljive sreče so bili tesni spremljevalci izjemnih osebnosti, ki so na gori in v njenih prepadnih vesinah presegli same sebe ter s svojimi dejanji stopili v legendo.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo