Woody Allen z Emmo Stone in Parker Posey v Cannesu predstavlja svoj zadnji film Irrational Man. Kot običajno je tudi letos Allen zavrnil umestitev v tekmovalni program. Foto: EPA
Woody Allen z Emmo Stone in Parker Posey v Cannesu predstavlja svoj zadnji film Irrational Man. Kot običajno je tudi letos Allen zavrnil umestitev v tekmovalni program. Foto: EPA
false
Kot pravi, odločitev za ustvarjanje televizijske serije obžaluje vse od začetka. Serija z več začetki in konci je zanj nenaraven format: "Ne vem, kako se projekta sploh lotiti." Poleg tega pa tudi ni človek sočasnih tehnologij. Da ljudje gledajo filme prek "malih zaslonov", ga žalosti, sam si ni nikoli ničesar pogledal prek spleta, tudi računalnika nima. Foto: EPA

Na začetku leta je Amazon Allenu zaupal scenarij in režijo šestdelne nadaljevanke, ki naj bi bila naslednje leto dostopna naročnikom Amazona v ZDA, Veliki Britaniji in Nemčiji. Allen je zdaj priznal, da je s podpisom pogodbe naredil "katastrofalno napako."
"Mislil sem, da bo šlo zlahka, a je zelo težko. Lahko, da bo vesoljska zadrega. Upam samo, da ne bom razočaral Amazona," je dodal režiser, za katerega naj bi bila to prva televizijska serija.
Življenje ima svojo agendo
"Trudim se, kolikor morem, a se nikoli ne bi smel spraviti v to," je povedal na festivalu v Cannesu, kjer predstavlja svoj 46. film Irrational Man o depresivnem profesorju filozofije, ki se končno razvedri ob misli, da bi nekoga ubil, v katerem igrata Joaquin Phoenix in Emma Stone. "Življenje ima svojo agendo, ki človeka povozi," je razglabljal o življenjskih odločitvah v pogovoru o filmu. "Slej ko prej bomo vsi končali v zelo slabem položaju. V istem položaju, ampak v slabem - in edini način, da mu pobegneš, edino, kar lahko kot umetnik narediš, je, da ljudem razložiš, da ima življenje smisel in ga je vredno živeti."
Pravi, da ne ve, zakaj je sploh privolil v Amazonov predlog. "Nimam idej in ne vem, kje sploh začeti," je povedal režiser, ki svoje filme sicer snema z digitalnimi kamerami, a ni on tisti, ki "pritiska na gumbe".
Za televizijsko serijo ne moreš le razsekati enega dolgega filma na več delov
Kot pravi, niti ni seznanjen s spletnimi ponudniki filmskih vsebin in ne pozna serij, ki si jih uporabniki lahko pretočijo prek spleta, niti ni poznal družbe Amazon. Še več: "Nikoli si nisem ničesar pogledal prek spleta. Nimam svojega besednega procesorja. Nimam ničesar od tega. To ni dejanje upora. Preprosto nisem človek teh naprav," je povedal Allen, ki je z 'besednim procesorjem' verjetno mislil računalnik.
Ko so iz Amazona pristopili k njemu s ponudbo, se ni mogel upreti njihovi prijaznosti in ponujenemu denarju. Kljub temu pa obžaluje svojo odločitev. Sprva je mislil, da lahko napravi en dolg film, ki bi se ga le razsekalo na šest kratkih delov, a je nato ugotovil, da to ne gre. Za izpolnitev svoje pogodbe ima čas do konca leta 2016.
Prihodnost so tisti, ki gledajo filme na 'malih zaslonih'
Priznal je tudi, da je žalosten, da ljudje danes gledajo filme na malih zaslonih svojih telefonov in tabličnih računalnikov. "Tu ni nobenega spoštovanja. Drug čas je. Mislim, da je to velika izguba," a obenem se zaveda, da je čas kinematografov deloma minil: "Oni so prihodnost, ne jaz."