Lik Matta Damona skuša sam preživeti na Marsu, medtem ko se njegovi kolegi na Zemlji, s katerimi nima stika, odločajo, ali naj na planet pošljejo reševalno odpravo. Foto: Blitz film
Lik Matta Damona skuša sam preživeti na Marsu, medtem ko se njegovi kolegi na Zemlji, s katerimi nima stika, odločajo, ali naj na planet pošljejo reševalno odpravo. Foto: Blitz film
Objava na Twitterju astronavta Kjella Lindgrena
Posadka ISS-ja med gledanjem ene izmed zgodnejših verzij filma Marsovec, še preden je končna različica prišla v kinodvorane. Foto: Twitter

Času in prostoru je zagotovo najprikladnejši zadnji Scottov spektakel, naslovljen Marsovec, z Mattom Damonom v glavni vlogi. V filmu sledimo glavnemu liku Marku Watneyju, ki ga med raziskovanjem Marsa odnese peščeni vihar, kolegi pa mislijo, da je umrl in rdeči planet zapustijo brez njega.

Tako spremljamo astronavta, "kako ves sesut in prepričan, da bo na Marsu umrl sam, snema videodnevnik. Šteje vse, kar bi lahko šlo narobe: pomanjkanje kisika, vode, hrane. Ampak svojega obupa se hitro otrese. "Ne bom umrl tukaj!" kot pravi samozadostni (ameriški) filmski junak sam sebi. "Mars se bo naučil bati se moje botanične moči," reče in se loti dela," je med drugim o filmu zapisal filmski kritik Andrej Gustinčič v svoji kolumni.

Nasa se sicer trudi, vendar ...
Izbira tega filma je morda videti nekoliko ironična, saj namreč v dotični zgodbi Nasa poskuša vse, da bi Watneyja pravočasno rešila. Medtem ko njemu že uspe zasaditi krompir, se znanstveniki Nase lotevajo enega načrta za drugim, a potem ko njegovi kolegi na vesoljski ladji izvedo, da ni umrl, sklenejo, da ga bodo poskusili rešiti sami. Ne povsem sami, saj na pomoč priskoči celo Kitajska.

"Potovanje Marka Watneyja na Mars v filmu posnema resnične izzive - tako človeške kot tehnološke - odprave tja in iznajdljivosti, potrebne za življenje na rdečem planetu," je dejal eden izmed Nasinih tiskovnih predstavnikov David Weaver.

Septembrska predpremiera za astronavte
Nekateri izmed astronavtov na Mednarodni vesoljski postaji so že v septembru - še preden je film prišel v kinodvorane - imeli priložnost videti eno izmed zgodnejših verzij. Ob tej priložnosti sta dva izmed njih (Scott Kelly in Kjell Lindgren) na Twitterju objavila tudi posnetek posadke, ki gleda film.

Prav tako pa je igralska zasedba filma ta dva astronavta povprašala o dejanskem življenju v vesolju. Čeprav sta med nastajanjem filmov Nasa in Ridley Scott intenzivno sodelovala, da bi končna verzija filma bila kolikor se da verodostojna, je bil Marsovec deležen kar nekaj kritik na ta račun.

Na ISS je Nasa poslala še nekaj drugih Scottovih filmov, med katerimi so naslovi, kot so Prometej, Thelma in Louise, Eksodus in kultni Osmi potnik. Pri Independentu, ki je objavil to novico, dodajajo, da je morda bolje, če so astronavti na svojem trenutnem domovanju ogled zadnjega izpustili.