Zgodba o astronavtu, ujetem na tujem planetu, v nobenem primeru ni nova ... Foto:
Zgodba o astronavtu, ujetem na tujem planetu, v nobenem primeru ni nova ... Foto:
Marsovec
Lik Matta Damona skuša sam preživeti na Marsu, medtem ko se njegovi kolegi na Zemlji, s katerimi nima stika, odločajo, ali naj na planet pošljejo reševalno odpravo. Foto: Blitz film
Mars
Da gre za tekočo slano vodo, so Nasini znanstveniki razbrali iz podatkov, ki jim jih je posredovala sonda MRO. Posnel je visokoločljive slike okoli pet metrov širokih strug, ki se vijejo navzdol po pobočjih kraterjev in ki se pojavljajo v toplejšem obdobju planeta (toplejše obdobje ima temperature okoli -27 °C), v mrzlem obdobju pa se podaljšajo in zbledijo. Foto: NASA
Marsovec
Predmet številnih pohval je bila tudi raznolikost igralske zasedbe. Na sliki so njeni člani Kristen Wiig, Kate Mara, Sebastian Stan, Mackenzie Davis in Chiwetel Ejiofor. Foto: AP

Mihail Rashodnikov je proti studiu Fox vložil tožbo zaradi plagiatorstva; verjame namreč, da so prepisovali od njegovega scenarij Marsianin (Marsovec) iz leta 2008, ki ga je razposlal številnim domačim in tujim studiem.

The Hollywood Reporter poroča, da je scenaristov odvetnik Šota Gorgadze za rusko radijsko postajo Vesti izjavil, da so bili tako zaplet kot posamezne podrobnosti iz scenarija uporabljeni v novem Scottovem filmu z Mattom Damonom v glavni vlogi. Rashodnikov zato zahteva 50 milijonov rubljev (skoraj 700 tisoč evrov) odškodnine, primer pa gre v obravnavo oktobra.

Apel na ministrstvo
Rusa sta obenem javno pozvala ruskega ministra za kulturo Vladimirja Medinskega, naj se vplete in pomaga v boju proti Hollywoodu. "Medinski ima po zakonu pravico, da suspendira predvajanje filma, dokler spor ni razrešen," trdi Gorgadze. (Ruska premiera Marsovca je napovedana 8. oktobra.) Ministrstvo za kulturo in ruska pisarna studia Fox zadeve za zdaj še nista komentirala.

V Marsovcu, ki v naše kinematografe prihaja 1. oktobra, se lik Matta Damona, botanik Mark Watney, znajde v zagati: v modulu, ki naj bi življenje vzdrževal mesec dni, bo moral po nesreči na površju Marsa nekako preživeti štiri leta, če hoče dočakati reševalno misijo, ki ga bo odpeljala z rdečega planeta. "Tole sranje moram rešiti znanstveno," samozavestno napove naš protagonist.

V teoriji bi bil plagiat mogoč
Scenarij za film je Drew Goddard napisal po istoimenskem romanu Andyja Weirja, ki je izšel leta 2011. Omeniti velja, da se je Weir pisanja lotil leta 2009, leto dni po tem, ko je Rashodnikov že končal svoj scenarij.

Tokrat tudi ni prvič, da je kak ruski avtor Hollywood obtožil kraje njegovih idej: v začetku letošnjega leta je Čečen Ruslan Zakrijev plagiatorstva obtožil Jamesa Camerona, češ da je za Avatar uporabil delčke njegovega romana Skrivno orožje iz leta 2002. Na sodišču ni dosegel ničesar.

"Voda na Marsu? Ah, stara novica"
Mimogrede, Ridley Scott je nedavno dramatično oznanilo Nase, da so na Marsu našli vodo, sprejel precej ravnodušno: "Oh, to sem vedel že pred meseci."

Režiser in scenarist sta se še pred začetkom snemanja podrobno posvetovala z Naso, menda zato, da bi lahko ustvarila kar najbolj realistično vizijo življenja na Marsu. (Nekateri znanstveniki sicer opozarjajo, da jim ni čisto uspelo.)

"Ko smo se prvič pogovarjali z Naso, smo se lotili raznih tem, in rekel sem: 'Vem torej, da obstajajo orjaški ledeniki." Ja, so rekli, za tisto ogromno belo reč, ki jo prekriva pesek, mislimo, da je led. 'Vau,? sem rekel. 'Ali to pomeni, da je bil nekoč ocean? Smo mi trenutno na točki, kjer je bil Mars pred 750 milijonov leti?' Uf, dobro vprašanje, so rekli. Zato hočejo gor, da bi to ugotovili."

Scott pravi še, da je prve fotografije vode na Marsu videl pred približno dvema mesecema, kar pomeni, da je bilo že prepozno, da bi to vnesli v zgodbo Marsovca. Sicer mu ni žal, ker bi tako "izgubil čudovit prizor", v katerem junak najde način, kako pridobivati vodo. Če bi film nastajal pozneje, bi ga verjetno spremenil tako, da bi brodolomec našel rob ledenika in ga izkopal izpod peska.