Slovenski kinoteki in ljubiteljem artfilmov se obetajo lepši časi. Foto:
Slovenski kinoteki in ljubiteljem artfilmov se obetajo lepši časi. Foto:
Pogodbo o prodaji prostorov Slovenske kinoteke sta podpisala Vasko Simoniti in Danica Simšič. Foto: RTV Slo
Slovenska kinoteka bo gostila tudi 61. mednarodni kongres Združenja filmskih arhivov in kinotek FIAP. Foto: Slovenska kinoteka

Mestna občina Ljubljana (MOL) in ministrstvo za kulturo sta se februarja lani dogovorila, da je do konca leta treba rešiti pravno-premoženjske zadeve, povezane z dvorano Slovenske kinoteke. Julija so prostore zaradi neustreznega stanja zaprli, MOL in ministrstvo pa sta sklenila, da bo ministrstvo od občine dvorano Slovenske kinoteke in pripadajoče prostore odkupilo ter jih začelo urejati.

Pogodba pogoj za pridobitev sredstev
Za podpis pogodbe je bil potreben sklep vlade o nakupu, ki je bil sprejet 28. aprila letos. Prav ureditev lastniških razmerij pa je bila pogoj za pridobitev sredstev, s katerimi bodo obnovili že močno dotrajane prostore Kinoteke. Lansko sezono predvajanja so namreč predčasno končali prav zaradi neklimatiziranih prostorov, tehničnih razmer in stanja infrastrukture. Ob zaprtju tudi niso vedeli, kdaj bo Slovenska kinoteka spet primerna za uživanje ob artfilmih.

"To je zdaj ta veseli dan ali Kinoteka se reši negotove usode! Zdaj, ko ministrstvo za kulturo daje svoj podpis za odkup Slovenske kinoteke, ni več ovir, da obnovitvena dela ne bi bila končana do zaključka tega leta. Potem bo, upam, slovenskim gledalkam in gledalcem omogočala oglede imenitnih filmov domače in tuje produkcije. Ko bo Slovenska kinoteka v celoti urejena, bo tudi sama po sebi živ spomenik kulturne dediščine, na katerega bomo lahko upravičeno ponosni," je v izjavi ob podpisu med drugim povedal minister Vasko Simoniti.

Zatočišče ponudil Cankarjev dom
Slovenska kinoteka bo med 6. in 12. junijem gostila tudi 61. mednarodni kongres Združenja filmskih arhivov in kinotek FIAP. Ker kinotečni kompleks čez dva tedna še ne bo nared, bo kongres potekal v ljubljanskem Cankarjevem domu.