Kirsten Dunst je sicer v preteklosti režirala dva kratka filma, in sicer Welcome (2007) z Winono Ryder v glavni vlogi in Bastard (2010), Stekleni zvon bo tako njen celovečerni režijski prvenec. Foto: Reuters
Kirsten Dunst je sicer v preteklosti režirala dva kratka filma, in sicer Welcome (2007) z Winono Ryder v glavni vlogi in Bastard (2010), Stekleni zvon bo tako njen celovečerni režijski prvenec. Foto: Reuters
The Bell Jar
Zgodba Steklenega zvona - v izvirniku The Bell Jar - je pravzaprav delno prirejena življenjska zgodba Sylvie Plat, ki je roman slab mesec dni pred smrtjo leta 1963 izdala pod psevdonimom Victoria Lucas. Foto: Wikipedia

Zgodba Steklenega zvona - v izvirniku The Bell Jar - je pravzaprav delno prirejena življenjska zgodba Sylvie Plath, ki je roman izdala pod psevdonimom Victoria Lucas. V knjigi sledimo glavni protagonistki 19-letni Esther Greenwood, ki se ji v želji po prekinitvi smisla oropanega življenja po glavi ves čas pletejo samomorilske misli.

Dogajanje je postavljeno v poletje leta 1953, ko Esther opravlja pripravništvo pri newyorški modni reviji, po vrnitvi v rodni Boston pa zapade v hudo depresijo. Roman je izšel leta 1963, njegova avtorica pa je slab mesec dni po izidu storila samomor. Poleg tega romana je najbolj poznana še po zbirki pesmi Ariel, ki je izšla dve leti po njeni smrti.

Ena najvplivnejših književnic 20. stoletja
Znano je, da je Plathova skozi življenje doživela številne pretrese: izguba očeta v zgodnjih letih, gospodovalnost matere, omejujoči oklep družbenih vlog v ameriški povojni družbi, sla po popolnosti, iskanje samopotrditve prek literarne dejavnosti, poroka, rojstvo dveh otrok in odhod moža, ki jo je zapustil zaradi ljubice. Poročena je bila z ambicioznim pesnikom Tedom Hughesom, njuna viharna zveza pa še leta po smrti obeh fascinira literarne zgodovinarje.

Stekleni zvon je bil sicer že leta 1979 predelan v film, takrat je Esther upodobila Marilyn Hassett. V filmu, ki naj bi ga začeli snemati na začetku prihodnjega leta, bo v vlogi Esther tokrat nastopila Dakota Fanning, poroča Independent.

Iz igralskega še v režiserski ceh
Kirsten Dunst je sicer v preteklosti režirala dva kratka filma, in sicer Welcome (2007) z Winono Ryder v glavni vlogi in Bastard (2010), v katerem je zaigral Brian Geraghty. Kot igralka je širšo prepoznavnost dosegla že leta 1994, saj je takrat nastopila v Intervjuju z vampirjem in v Malih ženskah. Dunstovo je bilo na filmu nazadnje mogoče videti v znanstvenofantastični drami Polnočna posebnost, ki jo je režiral Jeff Nichols. Znana je tudi po vlogah v filmih Melanholija Larsa Von Trierja, franšizi Spider-Man in Mariji Antoaneti.