Dokumentarni film osvetli razvoj reševanja v Sloveniji in predvsem stanje duha takrat in danes. Foto: http://imffd.com
Dokumentarni film osvetli razvoj reševanja v Sloveniji in predvsem stanje duha takrat in danes. Foto: http://imffd.com

V tekmovalnem delu 6. mednarodnega festivala gorniškega filma Domžale bodo v danes ob 21.00 v Cankarjevem domu v Ljubljani prikazali igrano-dokumentarni film Klic z gora. Pobuda za film je prišla s strani kranjskogorskih reševalcev pred dobrim letom dni, prisluhnili pa so ji v Izobraževalnem programu Televizije Slovenija in projekt uresničili v sodelovanju s koproducentom, produkcijsko hišo Triada, in izvršnim producentom, Studiem Virc. Film scenarista Boštjana Virca, režiserja Žige Virca in producentke Jožice Blatnik boste na Televiziji Slovenija lahko videli v začetku poletja.

Prepletanje igranega in dokumentarnega
Prva klapa filma je padla že zgodaj poleti v Vratih, vrhunec snemanja pa je bil decembra v Tamarju, ko so v okviru letalskega usposabljanja reševalcev s helikopterji Slovenske vojske in Policije posneli stvaren potek zahtevnega reševanja padle naveze. Pri snemanju so sodelovali številni gorski reševalci - in nekateri so se izkazali tudi kot igralci v igranih prizorih.

V filmu se prepletajo dokumentarni posnetki in igrani prizori, ki gledalcu približajo ozadje prave reševalne akcije, 'glavni igralci' pa gledalcu dovolijo tudi vpogled v svoj intimni svet – svet, v katerem želijo pomagati, svet strahu in poguma, dilem in odgovornosti.

Od muzejskih zbirk do filmov, ki so jih snemali v gorah
Ustvarjalci so za film uporabili precej arhivskih posnetkov in fotografij, od zasebnih in muzejskih zbirk, posnetkov iz Arhiva TV Slovenija do odlomkov iz slovenskih igranih filmov, ki se navezujejo na tematiko reševanja v gorah. Del zasebnih arhivov bo prvič prikazan javnosti. Pri nastajanju filma je sodelovalo tudi veliko posameznikov in organizacij, ki delujejo na področju reševanja v gorah.