Serija Priskledniki nam je lepo pokazala, kdo vse se lahko preživlja na račun kariere uspešnega filmskega zvezdnika. Foto: HBO
Serija Priskledniki nam je lepo pokazala, kdo vse se lahko preživlja na račun kariere uspešnega filmskega zvezdnika. Foto: HBO
K novi agenciji je prestopil tudi agent Willa Ferrella. Foto: Reuters

Kar v industriji že opisujejo kot "največji prebeg v zgodovini Hollywooda", se je začelo v torek. Agenti, ki so s seboj pripeljali zvezde, kot so Will Ferrell, Chris Pratt in Ed Helms, si zdaj pri UTA obetajo status partnerjev, pri CAA pa so proti konkurenci že vložili tožbo, s katero se upirajo "polnočnemu ropu, s katerim so UTA in njihovi zarotniki obupano skušali krasti stranke in njihove zaposlene."

Nad zarotnike s tožbo
Tožba navaja, da je večje podjetje, CAA, v zadnjem tednu utrpelo tako izgubo dobička kot tudi dobrega slovesa. Na leto bodo tako ob več milijonov dolarjev, ki bi jih kot provizijo pobrali od zvezdnikov, svoje nekdanje uslužbence pa obtožujejo "nezakonite in neetične zarote", ki se je menda "pripravljala več mesecev".

Agencija Creative Artists je pred štiridesetimi leti pravzaprav nastala podobno: izpod okrilja legendarne Agencije Williama Morrisa so se izvili štirje nezadovoljni uslužbenci. Danes podjetje predstavlja na stotine zvezdnikov iz sveta športa in zabavne industrije. Agencija United Talent, prav tako ena največjih v svojem poslu, deluje od leta 1991; tožbe za zdaj nočejo komentirati.

Precedenčni primer Olivie de Havilland
Najverjetneje je, da bodo pri UTA svoj zagovor gradili na t. i. "zakonu de Havillandove", ki navaja, da se zaposlenih v zabavni industriji k opravljanju uslug za agencijo ne da zavezovati dlje kot sedem let po sklenitvi pogodbe. Pravilo ima seveda ime po igralki Olivii de Havilland, ki je studio Warner tožila leta 1940. Njeno sedemletno pogodbo so namreč samovoljno podaljšali, in sicer ker naj bi nadoknadila "suspenz", ki si ga je prislužila z zavračanjem vlog, ki so ji jih nalagali izvršni producenti. Sodišče je razsodilo v korist igralki in ta preobrat v retrospektivi velja za začetek konca sistema velikih hollywoodskih studiev.

Resnični navdih za Prisklednike
Revija The Hollywood Reporter dogodke tega tedna opisuje kot "največji nepričakovani agencijski pretres, odkar so Ari Emanuel in njegovi pajdaši iz agencije ICM pred dvajsetimi leti sredi noči ustanovili agencijo Endeavor."

Leta 1995 je Emanuel s tremi kolegi načrtoval odcepitev od agencije ICM. Ko je njihov šef to predčasno ugotovil, jih je na licu mesta odpustil in fantje so svojo novo agencijo ustanovili kar takoj, v prazni pisarni nad neko restavracijo. Čez čas so svojo podružnico združili z agencijo Williama Morrisa in nastala je William Morris Endeavor. Karierna pot Arija Emanuela je navdihnila lik Arija Golda, okrog katerega se vrti serija Entourage (Priskledniki).