Foto:
Foto:
Berlin se v času Berlinala spremeni v prestolnico glamurja in filmskih zvezd.
Dieter Kosslick, direktor Berlinala, ne bo mirno spal, dokler se letošnji filmski festival ne bo končal.
Ali bo Maja Weiss Berlinale 2005 ohranila v lepem spominu?

V konkurenci kratkih filmov smo svojega aduta imeli tudi Slovenci. To je bil film Child in Time režiserke Maje Weiss, zgodba o dveh otrocih, ki se pred pijanim očetom zatečeta v cerkev, nato pa izgineta neznano kam.

Bližina, ki si je nihče ne želi
Zmagovalni film Škota Petra Mackieja Burnsa je desetminutna drama o napetem odnosu med mlado Jennifer in njeno zlobno babico. Čeprav si ženski nista blizu, pa se stiku ne moreta izogniti, ko mora Jeniffer babici pomagati pri umivanju. Zaradi bližine, ki si je nobena od njiju ne želi preveč, si prizadevata, da bi jima čas čim prej minil.

Čeprav v običajni situaciji tega nikoli ne bi storili, se babica in Jeniffer kar naenkrat začneta škropiti z vodo. Ko pa babica po mladenkinem mnenju prekorači črto spodobnosti in naredi podel trik, se Jeniffer znajde na robu besa.

Premiera v domačih krajih
Film režiserja Petra Mackieja Burnsa je bil premierno prikazan na na Edinburškem mednarodnem filmskem festivalu leta 2004, nominiran pa je bil tudi že v sekciji kratkih filmov škotskih filmskih in televizijskih nagrad ter za nagrado za kratki film, ki jo podeljuje televizijska mreža TCM.

Prikupiti se jim je bilo treba
V mednarodni žiriji, ki presoja kratke filme, so letos sedeli argentinska režiserka in scenaristka Gabriela Tagliavini, Novozelandčan Marten Rabarts, ki že dolga leta uspešno producira in piše scenarije za filmsko in televizijsko produkcijo, in ameriška filmska ustvarjalka Susan Korda, ki se lahko pohvali tudi z nominacijo za oskarja. To je prejela leta 1990, ko je bila urednica zanimivega dokumentarnega filma For All Mankind (Za celotno človeštvo).

Izbran je bil le eden od osmih
Child in Time je tako meril moči s filmom Spravka (Informacija) ruske sodobne režiserke Kire Muratove, Gigolom, v katerem zaigra Amanda Lear, režiral pa ga je Bastian Schweitzer iz Züricha, z ameriško psihološko dramo The Intervention (Intervencija), pod katero se je podpisal režiser Jay Duplass, izraelsko produkcijo Don Kishot Be' Yerushalaim režiserja Danija Rosenberga, škotske barve je branil Peter Mackie Burns s filmom Milk (Mleko). Sosede Irce je zastopala Margaret Corkery s filmsko produkcijo Killing in the Afternoon (Ubijanje v popoldnevu), zadnji film v tej kategoriji pa je nenavadna animacija, v kateri nastopajo plastične figure, avtorstvo pa je pripisano poljski režiserki Izabeli Plucinski.

Omejitev je četrt ure
Prireditelji Berlinala so zapisali, da je kategorija kratkih filmov sekcija, v kateri najdemo verjetno najbolj raznolike filmske produkcije, saj je edini pogoj, ki ga morajo prijavljena dela izpolnjevati, dolžina. Ta namreč ne sme presegati 15 minut.