Kdo se boji črnega moža je poklon zgodovini slovenskega filma in filmski umetnosti na splošno. Foto: Triglav film
Kdo se boji črnega moža je poklon zgodovini slovenskega filma in filmski umetnosti na splošno. Foto: Triglav film
Kdo se boji črnega moža?
"V slovenskem prostoru bo obremenjenost s podobami iz Doline miru verjetno nerodna prtljaga za doživljanje mojega filma, morda pa bo vendarle nekakšna dodana vrednost. Za tujce je to ozadje povsem irelevantno. To zelo dobro vem po avdicijah v New Yorku, kjer so vsi črnski igralci, ki so se uvrstili v ožji izbor za vlogo ameriškega letalca, to zgodbo sprejeli kot zavzemanje za črnsko vprašanje, kot nekakšen I have a dream film, kar je zame kompliment," je o svojem projektu ob njegovi premieri povedal Lapajne. Foto: Kinodvor

To je že 13 nagrada za film na mednarodni sceni, od teh deveta, ki mu je bila dodeljena v ZDA, so sporočili iz Triglav filma.

Miami VETfest je kot enodnevni gala dogodek potekal 24. septembra v Miamiju na Floridi. Na festivalu so prikazali različna filmska dela, ki obravnavajo ameriško vojsko, njeno zgodovino in veterane. Film Kdo se boji črnega moža? je poleti dobil vabilo k prijavi na Miami VETfest od vodstva festivala.

Izmišljena zgodba filma Kdo se boji črnega moža? se odvija v srednji Evropi leta 1944, med drugo svetovno vojno. K verodostojnosti kratkometražca so prispevali tudi strokovni sodelavci za vojaško zgodovino.

Mednarodno igralsko zasedbo filma Kdo se boji črnega moža? sestavljajo Slovenec Tilen Lapajne, Američan Wayne T. Carr ter Nemca Klaus B. Wolf in Michael Kranz. Za slikovno obdelavo je poskrbel Dunajčan Willi Willinger, ki vedno skrbi za podobe v filmih Michaela Hanekeja in Ulricha Seidla (dunajski laboratorij Listo je prav za film Kdo se boji črnega moža? nadgradil postopek obdelave, ki so ga uporabili pri Hanekejevem filmu Beli trak).

Kdo se boji črnega moža? je že večkrat doživel uspeh na mednarodni filmski sceni. Med drugim je na festivalu The London City Film Festival 2013 osvojil prvo nagrado.

Izjemen festivalski izkupiček
Film je prav tako prejel zlatega leva za odličnost v filmskem ustvarjanju na mednarodnem filmskem festivalu v Barceloni, nagrado za najboljšo fotografijo na festivalu La guarimba v kalabrijski Amantei, nagrado za najboljšo fotografijo v igranem filmu na Salon Internacional de la Luz v kolumbijski Bogoti ter nagrado za najboljši vojni film na mednarodnem filmskem festivalu v britanskem Portsmouthu.