Katrin Cartlidge in Rade Šerbedžija v filmu Pred dežjem. Foto: Imdb
Katrin Cartlidge in Rade Šerbedžija v filmu Pred dežjem. Foto: Imdb
Milčo Mančevski je na beneškem bienalu leta 2001 predstavljal film Prah, ki je nastal v italijansko-britansko-makedonski produkciji. Na fotografiji igralka Anne Brochet, režiser Mančevski in igralca David Wenham ter Nikolina Kujača. Foto: EPA

Švicarski Filmpodium je v nizu projekcij Prvo stoletje filma prikazal makedonski film Pred dežjem Milča Mančevskega, ki ga je uvrstil med 500 najboljših v zgodovini filma. Programski sklopi so urejeni po letnikih, referenčna številka je vedno aktualni letnik. Tako so letos prikazali filme z letnicami 1914, 1924, 1934 in dalje. V decembrskem sklopu so prikazali filme z letnico 1994, med njimi Nebeška bitja Petra Jacksona, Šund Quentina Tarantina in Tri barve: Rdeča Krzysztofa Kieslowskega. V prihodnjem letu bodo sledili filmi z letnicami 1915, 1925, 1935 in naprej.
Fotoreporter v vojnem navzkrižju
Film pripoveduje o fotoreporterju Aleksandru, ki se, razočaran in pretresen nad grozotami vojne, ki jim je bil priča v Bosni, vrača v domačo vas v Makedoniji. Kmalu pa ugotovi, da sta etično sovraštvo in nestrpnost dosegla tudi njih in spremenila njegovo domovino v nevarno oboroženo bojišče pravoslavnih in muslimanskih skrajnežev.
Po nepojasnjenem incidentu nekje v makedonskih planinah zavlada med prebivalci preplah, saj vse kaže, da se bo začela državljanska vojna. Nasilje je vse bližje in kmalu se znajdejo sredi navzkrižnega ognja. V nemogočih okoliščinah pa se stke vez med mladim patrom, ki se je zavezal molku, londonsko fotourednico in vojnim fotografom.
Kot so o filmu Pred dežjem zapisali v Filmpodiumu, se Mančevski v njem spretno poigrava s tekom časa, iz nasilne spirale časa se izvije s paralelizmi in vrzelmi, piše makedonska tiskovna agencija MIA.
Film je prejel številne nagrade
Film je prejel več kot 30 nagrad. Na filmskem festivalu v Benetkah je leta 1994 pobral zlatega leva, nagrado mednarodnega združenja filmskih kritikov FIPRESCI, Radeta Šerbedžijo pa so kritiki razglasili za najboljšega igralca. Bil je nominiran za tujejezičnega oskarja, revija The New York Times pa ga je umestila na seznam 1.000 najboljših filmov vseh časov.
Velikemu mednarodnemu uspehu, ki ga je Milčo Mančevski požel s svojim celovečernim prvencem, so sledile številne ponudbe iz Hollywooda, ki pa se zaradi kreativnih razlik niso udejanjile – makedonski režiser je svoj naslednji film – vestern Prah – posnel šele sedem let po Pred dežjem. Skupaj se je Mančevski podpisal pod štiri celovečerce, po vrnitvi v Makedonijo je posnel še srhljivko Sence in dramo Matere.