Teksaški igralec niti slučajno ne počiva na lovorikah, odkar je dobil oskarja: snema en film za drugim. Foto: AP
Teksaški igralec niti slučajno ne počiva na lovorikah, odkar je dobil oskarja: snema en film za drugim. Foto: AP
Vinska klet Thomasa Jeffersona: cela zgodba je bila potegavščina. Foto: AP

Gre za adaptacijo istoimenske knjige Benjamina Wallacea z zgovornim podnaslovom The Mystery of the World’s Most Expensive Bottle of Wine (Skrivnost najdražje steklenice vina na svetu), filmske pravice zanjo so bile odkupljene, še preden je knjiga leta 2008 sploh izšla. S scenarijem se trenutno še spopadata Michael Brandt in Derek Haas, sicer znana po trilerjih, kot je bil Iskan (Wanted), in vesternu 3:10 za Yumo.

Jeffersonovo vino ... iz leta 1962
Wallace v svoji knjigi raziskuje zgodbo steklenice bordojca iz leta 1787 – natančneje, gre za Chateau Lafitte Bordeaux – ki ga je dražbena hiša Christie's leta 1985 prodala za 150 tisoč dolarjev. Steklenico, na kateri so inicialke Th. J., so oglaševali kot last ameriškega predsednika (in ljubitelja vin) Thomasa Jeffersona – a so se kmalu pojavili dvomi o njeni pristnosti. Ameriški milijarder Bill Koch je plačal skoraj 312 tisoč dolarjev za štiri druge steklenice, ki naj bi prav tako bile iz Jeffersonove vinske kleti, a ko jih je hotel avtentificirati, preden bi jih razstavil, lastniki Jeffersonove dediščine niso hoteli izstaviti certifikata.

A Koch ni odnehal: najel je zasebnega preiskovalca, da bi malo pobrskal po ozadju Harryja Rodenstocka, ki je steklenice prodal, in ki se je zdaj ogibal Kochovim tožbam. V okviru preiskave so vino testirali v laboratoriju in izkazalo se je, da je iz leta 1962; v Rodenstockovi hiši so se našle celo prazne steklenice, zamaški in etikete, ki so se ujemale s prodanimi primerki. Sodni boj je trajal dolga leta, a na koncu je Koch dobil 12-milijonsko odškodnino.

Ko je izšla knjiga o teh dogodkih, se je oglasil tudi Christiejev dražitelj Michael Broadbent, ogorčen nad tem, kako je bil prikazan v knjigi. Založba Random House mu je na koncu morala plačati odškodnino.

Natrpan McCounagheyev urnik
Po svojem oskarjevskem zmagoslavju – lani je kipec dobil za Klub zdravja Dallas – se McConaughey odloča predvsem za resne, dramske vloge. Kmalu se bo lotil še ene drame o prevari, projekta Gold, ki tematizira škandal Bre-X-u (kanadsko podjetje Bre-X je razglasilo, da ima na Borneu v lasti neverjetno bogato najdišče zlata, ob čemer so njihove delnice vrtoglavo poskočile; analiza njihovih primerkov je nato potrdila, da gre za goljufijo). V predprodukciji je tudi ekranizacija knjige Born to Run, resnične zgodbe o indijanskem plemenu bosih tekačev.

Trenutno pa zlati deček snema vojno dramo The Free State of Jones o Newtonu Knightu, kmetovalcu na čelu gverilske enote dezerterjev iz konfederacijske vojske, ki so nasprotovali suženjstvu in skušali ustanoviti "svobodno državo", ločeno od ostalega Juga. In to še ni vse: McConaughey bo igral v naslednjem filmu Gusa van Santa, The Sea of Trees, zgodbi o dveh samomorilcih, ki se srečata v japonskem gozdu.