Michael Haneke je bil za film Ljubezen med drugim nominiran za oskarja za režijo, najboljši film in najboljši tujejezični film. V zadnji kategoriji je tudi slavil. Foto: EPA
Michael Haneke je bil za film Ljubezen med drugim nominiran za oskarja za režijo, najboljši film in najboljši tujejezični film. V zadnji kategoriji je tudi slavil. Foto: EPA
Michael Haneke znova z zlato palmo v rokah. Prvo je v Cannesu prejel leta 2009 za film Beli trak.
Niz nagrad za film Ljubezen se je lani začel s podelitvijo zlate palme v Cannesu. Foto: Reuters

Eno najvišjih nagrad v Španiji prejme priznani avstrijski režiser za svojo neizprosno, osebno prikazovanje resničnosti. "Njegov oster pogled na družbo mu je omogočil delovanje na še neraziskanem terenu, zaradi česar je postal eden vodilnih evropskih filmskih ustvarjalcev," so zapisali v obrazložitvi nagrade, ki dobitniku prinese 50.000 evrov.
Haneke je za dramo Ljubezen, v kateri je po mnenju kritikov režiserjeva prečiščena filmska govorica doživela svoj vrhunec, med drugim lani prejel zlato palmo v Cannesu, februarja letos pa še oskarja za tujejezični film. Sicer pa je režiser nase prvič opozoril mednarodno javnost leta 1997 s filmom Nenavadne igre, psihološkim trilerjem o dveh mladeničih, ki ugrabita družino in jo mučita s sadističnimi igrami.

Recenzija filma Ljubezen

Med 'nominiranci' tudi Marina Abramović in Bruce Nauman
Žirija je letos izbirala med 33 kandidati, med temi so bili tudi kubanski koreograf Carlos Acosta Quesada, srbska umetnica Marina Abramović, estonski skladatelj Arvo Pärt in ameriški slikar Bruce Nauman. Hanekeju bo španski prestolonaslednik princ Felipe nagrado podelili jeseni v Oviedu. Nagrade princa Asturije za umetnost - priznanje sicer vsako leto podelijo v osmih kategorijah -, so v zadnjih letih prejeli španski arhitekt Rafael Moneo, italijanski dirigent Riccardo Muti, ameriški kipar Richard Serra in britanski arhitekt Norman Foster.