Evropski dan mladega filmskega občinstva je pobuda Evropske filmske akademije, s katero želijo prispevati k vzgoji razmišljujočega občinstva ter samostojnih in kritičnih uporabnikov sodobnih medijev. Lani je v projektu sodelovalo devet evropskih mest, letos je potekal v 17 mestih; poleg Izole še v Barceloni, Londonu, Bratislavi, Budimpešti, Erfurtu, Sofiji, Rigi, Stockholmu, Beogradu … Foto: Dino Škorja Jugovac
Evropski dan mladega filmskega občinstva je pobuda Evropske filmske akademije, s katero želijo prispevati k vzgoji razmišljujočega občinstva ter samostojnih in kritičnih uporabnikov sodobnih medijev. Lani je v projektu sodelovalo devet evropskih mest, letos je potekal v 17 mestih; poleg Izole še v Barceloni, Londonu, Bratislavi, Budimpešti, Erfurtu, Sofiji, Rigi, Stockholmu, Beogradu … Foto: Dino Škorja Jugovac
Mladi med 12. in 14. letom so si ogledali tri evropske mladinske filme ter se o videnih vsebina pogovarjali. Pogovore sta vodili igralka Manca Dorrer ter režiserka in programska vodja festivala Kino Otok Varja Močnik. Med filmi so se na gibalnih delavnicah sprostili z vajami, s kakršnimi se igralci naučijo spoznavati in zaznavati prostor. Foto: Dino Škorja Jugovac
Filmske vsebine za mlade bodo pomembno mesto zavzele tudi na prihajajočem festivalu Kino Otok – Isola Cinema (4. – 8. junija) s programom Podmornica – Otok za mularijo. Foto: Dino Škorja Jugovac

V Izoli se je zbralo približno 60 mladih med 12. in 14. letom iz vse Slovenije. Projekt, ki ga vodi Evropska filmska akademija, je letos hkrati potekal v 17 mestih po Evropi, v Izoli letos drugič. Mladi iz različnih evropskih mest so si ogledali tri evropske mladinske filme po izboru strokovnjakov Evropske filmske akademije: nemški Vzhodnik Katje von Garnier, danski Glasbeno misijo Martina Miehe-Renarda in nizozemski film Še žal ti bo! Dava Schrama. Prav tega so izbrali za nagrajenca Evropske filmske akademije.
Zgodba o ustrahovanju med vrstniki
Film pripoveduje o mladeniču Jochemu, ki ga sošolci nenehno ustrahujejo, a se jim ne upa upreti. Ustrahovanje ga na videz niti ne prizadene, a nekega jutra ravnatelj razredu pove, da se Jochem po zabavi ni vrnil domov. V pogovoru po filmu so se mladi strinjali, da je o krivicah treba spregovoriti na glas, čeprav se izpostavljati ni preprosto, neukrepanje in molk pa so prepoznali kot problem družbe, ki se osredotoča na posameznika.
Po ogledu filmov in pogovorih so z glasovanjem izbrali zmagovalca ter izid glasovanja sporočili v Erfurt, kjer je še isti večer potekala slovesna podelitev nagrade Evropske filmske akademije po izboru mladega občinstva iz vse Evrope.
S filmskim nagovorom do samostojnega razmišljanja
Evropska filmska akademija je Evropski dan mladega filmskega občinstva zasnovala s ciljem oblikovati samostojne in kritične uporabnike sodobnih medijev, ki bodo v prihodnjih desetletjih prispevali k izboljšanju družbenega okolja. Film je med mladimi priljubljen in komunikativen ter ponuja dobro osnovo za medijsko in filmsko opismenjevanje otrok in mladih, so zapisali.
Filmske vsebine so najstniki tako tudi kritično pretresali. "Letos še posebej uživava v pogovorih po filmih, saj imava raje kot poslušanje intervjujev sproščeno debato, v kateri lahko vsi povemo svoje mnenje," sta povedali 13-letni Cliresa iz Gažona in Kaja iz Izole. Podobno meni 14-letni Žiga iz Krke: "Užival sem tudi v pogovorih o filmih, saj se mi zdi dobro, da poveš svoje mnenje in slišiš, kaj o isti stvari menijo drugi." Pogovore sta vodili igralka Manca Dorrer ter režiserka in programska vodja festivala Kino Otok Varja Močnik. Med filmi so se na gibalnih delavnicah sprostili z vajami, s kakršnimi se igralci naučijo spoznavati in zaznavati prostor.
Podmornica – Otok za mularijo
Zavod Otok je dan mladega filmskega občinstva v Izoli izvedel drugič, tokrat v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in Centrom Ustvarjalna Evropa. Filmske vsebine za mlade bodo pomembno mesto zavzele tudi na prihajajočem 10. mednarodnem filmskem festivalu Kino Otok – Isola Cinema (4.–8. junij 2014). Program za otroke in družine Podmornica – Otok za mularijo bo po lanski prvi predstavitvi pravi mali festival v festivalu, s celodnevnim dogajanjem, projekcijami, delavnicami, ustvarjalnim varstvom za otroke.