"Če premagam Thora, pridem po nagrado brez srajce," je že prejšnji mesec tvitnil Efron. Na oder je prišel spodobno oblečen, a se mu je Rita Ora "splazila" za hrbet in ga prisilila, da je izpolnil obljubo. Foto: Reuters
Sam Claflin in Josh Hutcherson sta iz Arene smrti prišla po zlato pokovko za najboljši film. Foto: Reuters
Nagrada za najboljši zvezdniški "cameo" je pripadla Rihanni (za apokaliptično komedijo Konec je tu). Foto: Reuters
Prišla je tudi Grumpy Cat (s Pharrellovim klobukom). Ni bila navdušena. Foto: Reuters
Jared Leto
Jared Leto je z vlogo transženske z aidsom (Klub zdravja Dallas) zasluženo odnesel kipec za najboljšo preobrazbo pred kamero. Foto: Reuters
Mark Wahlberg s prežvečeno šalo o tem, kako nagrade za življenjsko delo pomenijo diskretno vabilo k upokojitvi. Foto: Reuters
Conan je zagrozil, da zmagovalcev s predolgimi zahvalnimi govori z odra ne bo preganjal z glasbo, ampak z golimi fotografijami - sebe. Foto: Reuters
Obraz in ime si velja zapomniti: Shailene Woodley igra najbolj priljubljeni lik (nove) MTV-jeve generacije. Foto: Reuters

Jennifer Lawrence in Josh Hutcherson sta domov odnesla vrečki zlate pokovke za najboljšo igralko in igralca (seveda za vlogi futurističnih gladiatorjev Katnis in Peete v Igrah lakote). Na eni bolj sproščenih podelitev filmskih nagrad, ki jo je letos vodil Conan O'Brien, so med drugim podelili nagrado za "najboljši nastop brez srajce" (Zac Efron, ki ga je nato podeljevalka Rita Ora na odru nemudoma slekla) ter za najboljši poljub, ki je postal "trojček" med Willom Poulterjem, Jennifer Aniston in Emmo Roberts v komediji Mi smo Millerjevi.

Kljub vsej tej razpuščeni zabavi pa so si vzeli tudi trenutek za resnejše teme; Hutcherson se je v zahvalnem govoru poklonil soigralcu iz Iger lakote Philipu Seymourju Hoffmanu, ki je letos umrl zaradi prevelikega odmerka heroina. "Vem, da bi se Philipu vse skupaj zdelo zelo kul, če bi bil danes tukaj. Na snemanju se vsak dan spomnimo nanj," je omenil. Franšiza Igre lakote je doslej v svetovnem merilu zaslužila je dobrih 850 milijonov dolarjev, čakata pa nas še kar dva dela, Upor (Mockingjay) 1 in 2.

Izpodrinjena kraljica J-Law
Eno večjih presenečenj večera je bilo, da je v glasovanju občinstva za "najljubši lik" favoritko in ljubljenko interneta Jennifer Lawrence (v vlogi Katniss) prehitela Shailene Woodley iz prvega dela nove mladinske akcijske franšize Razcepljeni. Sta pa obe v končnem seštevku prejeli več kot 9 milijonov glasov.

Konkurenca Elleninemu "selfiju"?
Conan O'Brien, ki je bil, roko na srce, pri svojih 50 letih starejši od večine zmagovalcev in in tudi občinstva v avditoriju, je poskušal v uvodnem videu podreti rekord za "največ cameo vlogic zvezdnikov" in jih vanj stlačil kar 50 (med drugim Taylor Swift, ki mu je naredila manikiro, in spletno senzacijo Godrnjavo mačko (Grumpy Cat), ki je v prvi vrsti večino spektakla prespala). "Spi. Človek nastopa za spečega domačega ljubljenčka. To je konec civilizacije, kot jo poznamo," se je z odra pošalil Conan.

Tviteraši in novinarji so bili med podelitvijo najbolj ekstatični med Efronovim že omenjenim prevzemom nagrade za najboljši nastop brez srajce (v filmu That Awkward Moment) - mimogrede, premagal je Chrisa Hemswortha kot Thora in Jennifer Aniston v Mi smo Millerjevi - ter v trenutku, ko je Seth Rogen na odru podaljšano poljubil svojo mamo.

Med glasbenimi točkami velja izpostaviti Rihanno in Eminema, ki sta pred skupno turnejo predstavila nov duet, Monster. Seveda ni šlo brez poklona Paulu Walkerju, zvezdniku dirkalne franšize Hitri in drzni, ki je lani umrl v prometni nesreči.

Glas ljudstva
MTV-jeve filmske nagrade so od konkurence malo drugačne tudi zato, drugače od na primer oskarjev, ker dajo priložnost gledalcem, da izberejo in nagradijo svoje favorite. Za poraz v letošnji sezoni nagrad bi se tako lahko odkupila Volk z Wall Streeta in Ameriške prevare, ki sta bila nominirana po osemkrat, a tudi tokrat ostala brez pomembnejših zmag. No, Jonah Hill je bil za Volka z Wall Streeta nagrajen za "najboljšo komično vlogo". Jared Leto (Klub zdravja Dallas), ki je Hillu speljal oskarja za stransko vlogo, je tokrat dobil pokovko za "najboljšo preobrazbo na platnu".

Podelili so tudi MTV-jevo nagrado za "pionirja" (Trailblazer Award): za svoj širok razpon - igra lahko vse od slačifanta do superjunaka - jo je dobil Channing Tatum.

"Nagrado generacije", ki jo vsako leto podelijo nekomu, ki je celo kariero apeliral na MTV-jevo občinstvo, je tokrat dobil Mark Wahlberg (nedavno smo ga videli v vojni drami Edini preživeli). To najverjetneje pomeni, da je njegove kariere konec, kot se je na odru pošalil 42-letni Wahlberg. "Tole je: 'Je***o opravil si!' Ampak, veste kaj? Super je bilo."

Za večjo preglednost spodaj še enkrat naštejmo zmagovalce v pomembnejših kategorijah.

Film leta: Igre lakote: Kruto maščevanje
Najboljša ženska vloga: Jennifer Lawrence (Igre lakote: Kruto maščevanje)
Najboljša moška vloga: Josh Hutcherson (Igre lakote: Kruto maščevanje)

Najboljši spopad: Orlando Bloom in Evangeline Lilly proti Orkom (Hobit: Smaugova pušča)
Najboljši poljub: Jennifer Aniston, Will Poulter in Emma Roberts (Mi smo Millerjevi)

Najboljši nastop zgoraj brez: Zac Efron (That Awkward Moment)
Najboljši zlobec: Mila Kunis (Mogočni Oz)

Najboljša komična vloga: Jonah Hill (Volk z Wall Streeta)
Najboljša preobrazba na platnu: Jared Leto (Klub zdravja Dallas)

Najboljši preboj: Will Poulter (Mi smo Millerjevi)
Najboljši "posran od strahu" nastop: Brad Pitt (Svetovna vojna Z)

Najboljši par pred kamero: Vin Diesel in Paul Walker (Hitri in drzni 6)
Najboljši #WTF trenutek: Leonardo DiCaprio (Volk z Wall Streeta)

Najboljši glasbeni trenutek: Backstreet Boys (Konec je tu)
Najboljša epizodna vlogica: Rihanna (Konec je tu)

Najboljši junak: Henry Cavill (Jekleni mož)
Najljubši lik: Tris Prior (Shailene Woodley v Razcepljeni)

MTV-jeva nagrada za pionirja: Channing Tatum
Nagrada generacije: Mark Wahlberg