Eden od soustanoviteljev festivala Robert De Niro z ženo. Foto: EPA
Eden od soustanoviteljev festivala Robert De Niro z ženo. Foto: EPA

Režiser Kim Mourdant, ki sta mu nagrado podelila soustanovitelja festivala Robert De Niro in Jane Rosenthal, je ob tem povedal, da bo nagrada filmu v veliko pomoč, predvsem pa upa, da bo pozornost javnosti obrnila k razvijajočemu se svetu.

10-letni Sitthiphon Disamoe, glavna zvezda filma, bo domov odnesel nagrado za najboljšega igralca. V filmu je odigral dečka po imenu Aholo, ki se udeleži tradicionalnega raketnega festivala, da bi pomagal svoji revni družini, ki je ostala brez doma zaradi izgradnje jeza.

Nagrajen dokumentarec o poboju Afganistancev
Nagrado za najboljši dokumentarec je dobil film Dana Kraussa The Kill Team o skupini ameriških vojakov, obtoženih poboja afganistanskih civilistov. Obe glavni nagradi sta vredni 25.000 dolarjev.

Nagrado Nore Ephron, namenjeno ženskim ustvarjalkam, pa je prejela scenaristka in režiserka Meera Menon za film Farah Goes Bang, ki prinaša zgodbo o road tripu med kampanjo Johna Kerryja v času ameriških predsedniških volitev leta 2004.

Nagrado za najboljšo igralko je za vlogo v nizozemsko-belgijskem filmu The Broken Circle Breakdown prejela Veerle Baetens.

Festival, že 12., se bo zaključil v nedeljo.