Šanghaj prinaša zgodbo romske družine. Foto: Kolosej
Šanghaj prinaša zgodbo romske družine. Foto: Kolosej
Šanghaj
Šanghaj je ime romskega naselja. Foto: Kolosej

Kot pravijo v žiriji, jih je Šanghaj prepričal z iskreno in domiselno pripovedjo, ki razkriva prepletanje basni in politike, zgodovine in fikcije, ljubezni in korupcije. "Film tako pripoveduje brezčasno zgodbo o upanju, napuhu in odrešitvi v sodobni Evropi," so še zapisali v obrazložitvi nagrade.

Festivalu je sicer potekal od 24. do 28. junija v romunskem mestu Mediasu, na njem pa so predvajali tudi češke, slovaške, madžarske, poljske, romunske in avstrijske filme.

Zgodba štirih romskih generacij
Šanghaj pripoveduje zgodbo štirih generacij romske družine Mirga, ki jo v prvi osebi pripoveduje Lutvija Belmondo Mirga. Ta je tudi osrednji junak zgodbe, romski kralj, ki se odloči ustvariti lastno vas in jo poimenuje Šanghaj.

S pomočjo dobrodušnega miličnika in z blagoslovom lokalnih oblasti njegovo naselje hitro raste. Toda ob razpadu Jugoslavije se Belmondo zaplete v preprodajo orožja, kar ga oddalji od družine in ogrozi njegove sanje. Glavno moško vlogo igra makedonski igralec Visar Vishka, ob njem pa v filmu nastopajo Bojan Emeršič, Senad Baši in Asli Bayram.

Še ena v vrsti nagrad
Tokratna nagrada se pridružuje nagradama za najboljši film in najboljšo glasbo, ki ju je film prejel na mednarodnem filmskem festivalu SEE a Paris, ter nagradi za najboljši scenarij na 36. mednarodnem filmskem festivalu v Montrealu.

Film se lahko pohvali tudi z zlato rolo, ki sta mu jo podelila Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev in Kolosej. Bil je tudi najbolj gledan slovenski film preteklega leta, ki si ga je doslej ogledalo več kot 47.000 gledalcev.