Bodo zajokali tudi znameniti beneški zlati levi? Foto: EPA
Bodo zajokali tudi znameniti beneški zlati levi? Foto: EPA
Roberto Benigni
Ob odločitvi italijanske vlade tudi Roberto Benigni ni mogel držati jezika. Foto: Reuters

Če bo proračun izvršen - minister za kulturo Rocco Buttiglione je poudaril, da se pogajanja še nadaljujejo -, bo za italijanski film leta 2006 namenjenih 30 milijonov evrov manj kot letos. Predsednik beneškega bienala Davide Croff je poudaril, da je izvedba festivala ogrožena, če italijanska administracija beneškemu filmskemu festivalu ne namerava zagotoviti sredstev iz drugih virov.



Namesto dodatka odvzem
Nekoliko nerodno je tudi to, da bo do izpada dohodka prišlo ravno v času, ko vodstvo Mostre poudarja potrebo po nujni posodobitvi infrastrukture festivala. Nekaj let že skoraj ptiči na strehah vpijejo, da Benetke potrebujejo novo sodbno kinodvorano, ki bi spet utrdila prestižni položaj beneškega filmskega festivala.

Glas Roberta Benignija
Na odločitev vlade se je odzval tudi trenutno največji italijanski filmski zvezdnik zadnjih let, igralec in režiser Roberto Benigni. Benigni je poudaril, da so manjša sredstva za kulturo le simbol žalostnega dejstva, da se Italija vedno manj zanima za umetnost: "V Italiji postaja umetnost vse bolj podcenjena, čeprav bi v resnici morali ravno umetnosti nameniti veliko časa, denarja in truda."

Sindikati italijanskih igralcev ter organizacije drugih delavcev, zaposlenih v filmski industriji, so za petek že napovedali opozorilno stavko. Njihovi predstavniki so pozvali tudi vodstva italijanskih kinodvoran, naj se pridružijo stavki.

Berlusconi pred volitvami
Odločitev za zmanjšanje sredstev, namenjenih kulturnim dejavnostim, je le del velikopoteznega načrta italijanskega ministrskega predsednika Silvia Berlusconija, ki želi pred parlamentarnimi volitvami leta 2006 na hitro zmanjšati proračunski primanjkljaj Italije in spodbuditi rast italijanskega gospodarstva. Proračunski primanjkljaj Italije je namreč dosegel že 11 milijard evrov, kar ni ravno dobra popotnica Berlusconija za nastop na volitvah.