Kardinal meni, da kristjani ne bi smeli oprostiti in pozabiti. Foto: EPA
Kardinal meni, da kristjani ne bi smeli oprostiti in pozabiti. Foto: EPA
Knjiga Da Vincijeva šifra se prodaja v milijonskih nakladah po celem svetu. Foto: EPA

Kot je poročal rimski časopis La Repubblica, je nigerijski kardinal Francis Arinze predlagal, da bi prepoved prikazovanja filma dosegli z zakonom, saj naj bi po njegovih besedah obstajala pravna sredstva, s katerimi je mogoče zagotoviti spoštovanje drugih.

Verniki ne smejo sedeti križem rok
Kardinal je o zakonski prepovedi predvajanja Da Vincijeve šifre razmišljal v dokumentarcu novinarja Maria Biasettija Da Vincijeva šifra: Mojstrska prevara, ki ga bodo v združenju tujih novinarjev v Rimu predvajali 16. maja. V dokumentarcu Arinze poudarja, da morajo ustvarjalci filma spoštovati kristjane in njihovega utemeljitelja Jezusa Kristusa, hkrati pa je prepričan, da kristjani ne morejo sedeti križem rok, kar oprostiti in pozabiti.

Knjiga z napakami in neresnicami
Oglasil se je tudi italijanski kardinal Luigi Poggi, ki je vse vernike pozval, naj se zganejo. Kardinali nikakor ne morejo verjeti, da se knjiga, v kateri je po njihovem mnenju ogromno napak in neresnic, prodaja v tako visokih nakladah in da so po njej posneli celo film. Eden od razlogov je po njihovem mnenju tudi ta, da mnogi kristjani nimajo dobre verske izobrazbe.