"Po osmih letih neizprosnih pogajanj s ponosom sporočam, da bom letos vodil MTV-jeve druge najpomembnejše nagrade." Foto: Reuters
Tom Hiddleston
MTV-jeve filmske nagrade so ene redkih, ki svojega poslanstva ne jemljejo smrtno resno. Foto: EPA
Kaj ti bo oskar, če si pa v igri za MTV-jevo nagrado za najboljši nastop zgoraj brez?
Svetovalec Ridleyja Scotta je bil natrpan z zvezdniškimi imeni, a vsi smo govorili predvsem o "tistem" prizoru z avtom: zdaj je nominiran za "najboljši #wtf trenutek".
Za najboljšo preobrazbo v filmu so nominirani tako porejeni Christian Bale (Ameriške prevare, na sliki) kot tudi shujšana Jared Leto in Matthew McCounaghey (Klub zdravja Dallas).
Med vsemi zvezdniki, ki so se sprehodili skozi apokaliptično komedijo Konec je tu, je izstopala Rihanna.
Don Jon ni bil ravno vrhunski film, nihče pa ne more zanikati kemije med protagonistoma.

Eno bolj sproščenih podelitev filmskih nagrad, na kateri delijo kipce v obliki vrečk pokovke, se bo 13. aprila zgodila v Los Angelesu; da jo bo povezoval, je Conan ta teden oznanil v svojem šovu: "Po osmih letih neizprosnih pogajanj s ponosom sporočam, da bom letos vodil MTV-jeve druge najpomembnejše nagrade." Zanj bo to sicer prvo tovrstno sodelovanje z MTV-jem, je pa v preteklosti - v letih 2002 in 2006 - že vodil podelitev emmyjev.

"Samo ena nagrada na svetu je, ki res nekaj šteje," se je še pošalil. "Govorim o MTV-jevi filmski nagradi. Zlata pokovka. Kaj ni čudovita? Jaz, Conan O'Brien, bom izpolnil svoj življenjski sen," je dahnil v kamero s kipcem v roki. Lansko podelitev, s katere so največ nagrad odnesli Maščevalci, je vodila Rebel Wilson; še pred njo so se v vlogi preizkusili Jimmy Fallon, Aziz Ansari in Russell Brand.

O'Brien je seveda tisti rdečelasi duhovitež, ki je prevzel vajeti oddaje The Tonight Show iz rok Jaya Lena - a je nato ta kariera trajala le pičlih sedem mesecev. Trenutno na televiziji TBS vodi svoj večerni šov Conan.

MTV se sicer podeljevanja svojih nagrad loteva malo drugače od drugih, "resnejših" institucij. Med drugim nagrajujejo najboljši poljub, najboljšega zlobca, najboljši "posran od strahu" nastop in najboljši #wtf (kaj hudiča?) trenutek.

Letos v številu nominacij prednjačita na oskarjih spregledana Volk z Wall Streeta in Ameriške prevare, ki gresta v boj z vsak po osmimi. Tesno za petami jima sledi drugi del Iger lakote, Ognjeno maščevanje, ki ima sedem nominacij, med drugim tudi za najboljši film in igralko (Jennifer Lawrence). Poleg vseh treh pravkar omenjenih lahko najboljši film postane še 12 let suženj ali Hobit: Smaugova pušča.

Med kom so se najbolj kresale iskre?
Ena izmed najbolj pričakovanih kategorij - ker zmagovalca po navadi svoj nagrajeni prizor znova "odigrata" na zmagovalnem podiju - je nagrada za najboljši poljub. Letos je bilo najbolj vroče med:
- Jennifer Lawrence in Amy Adams (Ameriške prevare),
- Josephom Gordonom - Levittom in Scarlett Johansson (Don Jon),
- Jamesom Francom, Ashley Benson in Vanesso Hudgens (Spomladanske žurerke),
- Shailene Woodley in Milesom Tellerjem (The Spectacular Now),
- Emmo Roberts, Jennifer Aniston in Willom Poulterjem (Mi smo Millerjevi).

Temperaturo so nam dvigovali tudi "najboljši nastopi zgoraj brez"
Na "prepihu" nad pasom so se najbolje izkazali: Jennifer Aniston (Mi smo Millerjevi), Sam Claflin (Igre lakote: Ognjeno maščevanje), Leonardo DiCaprio (Volk z Wall Streeta), Zac Efron (That Awkward Moment) in Chris Hemsworth (Thor: Svet teme).

Za zlato pokovko za najboljši novi obraz se potegujejo Liam James (The Way Way Back), Michael B. Jordan (Fruitvale Station), Will Poulter (Mi smo Millerjevi), Margot Robbie (Volk z Wall Streeta) in Miles Teller (The Spectacular Now).

Vsak junak potrebuje svojega zlobca
MTV redno nagrajuje tudi obe skrajnosti spektra med dobrim in zlim. Za najboljšega junaka tekmujejo Henry Cavill (Clark Kent v Jeklenem možu), Robert Downey Jr. (Iron Manv Iron Manu 3), Martin Freeman (Bilbo Bisagin v Hobitu: Smaugova pušča), Chris Hemsworth (Thor v Thor: Svet teme) in Channing Tatum (John Cale v White House Down).

Najboljši zlobneži v zadnjem letu pa so bili Barkhad Abdi (Kapitan Phillips), Benedict Cumberbatch (Zvezdne steze: V temo), Michael Fassbender (12 let suženj), Mila Kunis (Mogočni Oz) in Donald Sutherland (Igre lakote).

"Posrani od strahu"
Strah je eno izmed čustev, ki jih je najtežje prepričljivo podati na velikem platnu. Najbolje so v zadnjem letu kričali, bežali ali otrpnili: Rose Byrne (Zakleti: poglavje št. 2), Jessica Chastain (Mama), Vera Farmiga (Priklicano zlo), Ethan Hawke (Očiščenje) in Brad Pitt (Svetovna vojna Z).

Če ste med filmom zazehali ali pogledali stran, ste kaj lahko zamudili najboljše epizodne vlogice; pred kamero so se sprehodili Robert De Niro (Ameriške prevare), Amy Poehler in Tina Fey (Jebeš novice), Joan Rivers (Iron Man 3) ter Rihanna (Konec je tu).

Za konec naštejmo samo še nominacije za najboljši #wtf trenutek; vsaka ima tudi svojo utemeljitev:
- Steve Carell, Will Ferrell, Paul Rudd in David Koechner (Jebeš novice): ekipa televizije Channel 4 News se neha zabavati, ko se na avtocesti prevrne njihov drveči kombi, v katerem so med drugim vrelo olje, kugle za balinanje in škorpijoni.
- Johnny Knoxville in Jackson Nicoll (Nesramni dedi): Knoxvillu in Nicollu uspe s plesno točko do kosti prestrašiti dvorano, polno staršev, obsedenih z lepotnimi tekmovanji.
- Cameron Diaz (Svetovalec): seks v avtomobilu je bolj ali manj obvezen del odraščanja, ampak seks z avtomobilom? Cameron Diaz zlorabi rumen ferrari in pokaže svetu, kako se temu streže.
- Leonardo DiCaprio (Volk z Wall Streeta): Dicapriova legendarna upodobitev ekscesivnega borznika z Wall Streeta, Jordana Belforta, zdrsne v norost, ko se ta odloči zapeljati s svojim lamborghinijem.
- Danny McBride in Channing Tatum (Konec je tu): Danny McBride apokaliptičnemu svetu in gledalcem v zadregi pokaže, da ni boljšega ljubljenčka od pomanjkljivo oblečenega Channinga Tatuma.