"Slišala sva, da ste tukaj največji navdušenci nad popkulturo, pa sva prišla pogledat." Foto: IMDb
Prvi daljši napovednik za film nas postavi v do človeka zaradi podnebnih sprememb vse manj prijazen svet. Lika Matthewa McConaugheya in Anne Hathaway se odpravita po sledi novih, za življenje primernih planetov. Foto: YouTube
"Človeštvo se je rodilo na Zemlji - nikoli pa mu ni bilo usojeno, da bo tukaj tudi izumrlo."

Nihče izmed zvezdnikov se ni še nikoli udeležil katere izmed konvencij Comic-Cona (pa čeprav je Nolan režiser tako zelo čaščene trilogije o Batmanu). "Zdelo se nama je, da bi bilo zabavno priti pogledat, okrog česa ves ta cirkus," je pripomnil Nolan pred zbrano množico v osrednji dvorani.


Na pragu nove ere
Znanstvenofantastično dramo Interstellar so doslej napovedovali le skopi, enigmatični napovedniki. Nolan je zdaj pojasnil, da je osrednja tema, skrčena na eno samo besedno zvezo, potovanje v vesolje. "Odraščal sem v času, ko je bil poklic astronavta najvišja ambicija. Ideja, da bomo raziskovali globlje in globlje v vesolje, se je zdela neizogibna ... A nekje po poti se je izrodila. Trenutno smo v obdobju neverjetnega tehnološkega napredka, ampak v resnici gre za to, kar imaš v žepu, v svoji dnevni sobi. Všeč mi je ideja, da smo na robu čisto nove dobe in da se vse bolj odpiramo navzven."

Nolan je mimogrede omenil še, da mu je pri scenariju pomagal Kip Thorne, ki je ugleden teoretični fizik na področju črvin; to je morda boljši namig o vsebini filma kot režiserjeva lastna obnova: "To je zgodba o ljudeh, o tem, kaj pomeni biti človek in kje je naše mesto v vesolju."

McCounaghey je imel malo bolj oprijemljiv sinopsis: "Cooper je pilot, inženir in vdovec z dvema otrokoma v obdobju, ko se človeštvo komajda vzdržuje," je pojasnil letošnji oskarjevec. "Imajo hrano in čisto vodo, ne čutijo pa potrebe po raziskovalcih, po svežih idejah. Potem pa se nekaj zgodi in sanje o pilotskem poklicu mu spet pridejo trkat na vrata." Igralec je jedro svojega lika našel v konfliktu med zvestobo človeški rasi in zvestobo svoji lastni družini.

Čeprav ima Nolan za seboj že dolgo zgodovino velikopoteznih projektov - spomnimo se samo na trilogijo Vitez teme, labirintni Izvor ali sestavljanko Memento -, je McCounaghey prepričan, da je Interstellar "daleč najbolj ambiciozen film, kar jih je Christopher Nolan kdaj režiral". Svetovna premiera filma je napovedana za 7. november, v njem pa poleg McConagheyja nastopajo še Anne Hathaway, Jessica Chastain, Michael Caine in Casey Affleck.