Nizozemski film Spijt! (Še žal ti bo) je zgodba o fantu, ki ga sošolci nadlegujejo zaradi njegove okrogle postave, in njegovem prijatelju, ki mu sklene stopiti v bran. Foto:
Nizozemski film Spijt! (Še žal ti bo) je zgodba o fantu, ki ga sošolci nadlegujejo zaradi njegove okrogle postave, in njegovem prijatelju, ki mu sklene stopiti v bran. Foto:
Glasbena misija nadaljuje močno tradicijo toplih, navdihujočih mladinskih filmov na Danskem.

Med drugim bodo najstniki izbrali prejemnika nagrade Evropske filmske akademije.

Prireditev se je začela že v jutranjih urah v Art kinu Odeon, kjer se je zbralo skoraj 100 mladih, ki so se prijavili za vlogo žirantov. Njihova naloga bo, da skupaj z vrstniki iz drugih sodelujočih mest med tremi nominiranimi filmi izberejo zmagovalca, ki bo prejel nagrado Evropske filmske akademije po izboru mladega občinstva.

In nominiranci so ...
Za nagrado se potegujejo trije novi evropski mladinski filmi: Še žal ti bo! v režiji Dava Schrama iz Nizozemske, Vzhodnik režiserke Katje von Garnier iz Nemčije in Glasbena misija v režiji Danca Martina Mieha - Renarda.

Izbrani film bo nasledil lanskega zmagovalca - film Cikcak mulc, ki je nastal v režiji nizozemskega mladega ustvarjalca Vincenta Bala.

Nikoli ni prezgodaj za filmsko vzgojo
Poleg projekcij filmov bodo pripravili tudi delavnice in pogovore o filmih v družbi slovenske igralke Mance Dorrer in programske vodje festivala Kino Otok Varje Močnik. Zavod Otok dogodek organizira v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in Centrom Ustvarjalna Evropa. Slovesna prireditev z razglasitvijo in podelitvijo nagrade bo zvečer v Erfurtu v Nemčiji.

Dan mladega filmskega občinstva pripravljajo na pobudo Evropske filmske akademije, ki si s pomočjo kakovostnega filma prizadeva za filmsko in medijsko opismenjevanje mladih, da ti odrastejo v samostojne in kritične uporabnike sodobnih medijev.