Film Hitler's Reign of Terror je dolga leta neopaženo ležal v bruseljskem filmskem arhivu. Njegov pomen so prepoznali pred dvema letoma, ko se je izkazalo, da gre za edino znano ohranjeno kopijo filma. Foto: Reuters
Film Hitler's Reign of Terror je dolga leta neopaženo ležal v bruseljskem filmskem arhivu. Njegov pomen so prepoznali pred dvema letoma, ko se je izkazalo, da gre za edino znano ohranjeno kopijo filma. Foto: Reuters
Hitler's Reign of Terror
Film je posnel Cornelius Vanderbilt, potomec znamenitega ameriškega mogotca. Foto: Reuters
Hitler's Reign of Terror
Restavrirani film bodo prihodnji mesec predvajali v MoMi. Foto: Reuters

Posnetke zažiganja knjig, plenjenja judovskih trgovin in shodov nacistične stranke so leta 1934 pod naslovom Hitler's Reign of Terror (Hitlerjeva vladavina terorja) premierno predvajali v New Yorku. Čeprav je film posnet z nekoliko amatersko roko, je po prvem predvajanju naletel na precejšen uspeh. Vendar nemško veleposlaništvo v ZDA ni čakalo križem rok. Doseglo je, da so za nadaljnje projekcije film cenzurirali in priredili, posledično pa je upadlo tudi zanimanje zanj.
Po skoraj 80 letih so v bruseljskem filmskem arhivu presenečeni odkrili, da hranijo edino ohranjeno kopijo tega dragocenega zgodovinskega gradiva.

Koncept filma temelji na formi filmskega vestnika, ki je bil tedaj priljubljen uvodnik pred filmskimi projekcijami v kinematografih in za številne edini vir novic. Dedič slavne ameriške industrijske družine Vanderbilt v spremni pripovedi komentira svoje posnetke, te pa kombinira s posnetki drugih virov. "Vanderbiltu je uspelo ujeti nekaj neverjetnih posnetkov, sicer dolgih le nekaj minut, ki pa so morale zadostovati za cel film. Ker se tega niso lotili profesionalni filmski ustvarjalci, deluje film na trenutke nekoliko amatersko," pojasnjuje vodja digitalne zbirke v belgijskem arhivu Bruno Mestdagh.
Najmanj priljubljen otrok v soseščini
Takšna nerodnost se kaže denimo pri kratkem pogovoru s Hitlerjem, ki ga je Vandebilt ujel, ko se je ta pripravljal na zmagoslavni nagovor shoda v Berlinu. Vanderbilt je obiskal tudi Leonding, avstrijsko mestece, kjer je Hitler obiskoval osnovno šolo. "Kolikor mi je uspelo razbrati, je bil eden izmed najmanj priljubljenih otrok v soseščini. Nihče mu ni naklonil ene same lepe besede," je dejal.
Filmski kolut, ki je pozabljen obležal na carini
Kustosi predvidevajo, da je ohranjen film različica, ki jo je nekdo naročil za predvajanje v Belgiji, vendar je nikoli ni prevzel. Tako je kolutu uspelo vojno preživeti po zaslugi hrambe na carini, v sedemdesetih letih pa so ga shranili v bruseljski filmski arhiv. V njem hranijo približno 70.000 naslovov, izmed katerih je kar 80 odstotkov tujih del. Vanderbiltov film so restavrirali in ga bodo oktobra predvajali v newyorškem Muzeju moderne umetnosti.