Natalie trenutno daje intervjuje v okviru promocije akcijskega filma Thor: The Dark World. Foto: EPA
Natalie trenutno daje intervjuje v okviru promocije akcijskega filma Thor: The Dark World. Foto: EPA
Igralka se je v intervjuju posredno "odrekla" nekaterim svojim zgodnejšim vlogam, med katerimi je tudi nastop v odličnem V za vroče maščevanje.
Kljub finančnemu uspehu visokoproračunskih filmov, ki v ospredje postavljajo ženske like (naj omenimo samo Dekliščino, Somrak in Igre lakote), zastopanost žensk na velikem platnu upada. Če se že pojavljajo, so praviloma najstnice, prikazane na seksualiziran način, je pred kratkim pokazala študija kalifornijske univerze za komunikacijo in novinarstvo.

Moda tovrstnih junakinj se ji zdi "zgrešen feminizem", ki ženske prikazuje kot enodimenzionalna bitja, ki sicer "lahko sunejo nasprotnike v rit, manjka pa jim kakršna koli druga osebnostna lastnost".

V intervjuju za revijo Elle, ki bo na prodaj naslednji mesec, se je Natalie takole razjezila: "Zmota hollywoodskih filmov je v tem, da snemanje "feministične" zgodbe pomeni, da ženska sune vse v zadnjo plat in zmaga. To ni feminizem, ampak mačizem. Tudi film o šibki, ranljivi ženski je lahko feminističen, če nam pokaže resnično osebo, s katero se lahko poistovetimo."

Seveda ima tudi sama Portmanova za seboj celo vrsto na podoben način "zgrešenih" akcijskih vlog, od Thora in V kot vroče maščevanje (V for Vendetta) pa seveda do preddelov trilogije Vojna zvezd.

Čisto mogoče je, da so njene pripombe letele na račun Lare Croft in Črne vdove, likov Angeline Jolie in Scarlett Johansson, ki sta si s svojo brezkompromisno eliminacijo nasprotnikov priborili cele legije fanov.

Ob tem ni povsem jasno, ali Portmanova v isti koš meče tudi "novo generacijo" srboritih ženskih junakinj, med katerimi izstopa Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence), ki se mora v Igrah lakote za preživetje boriti tako s fizično močjo kot tudi s premišljeno strategijo in manipulacijo. Potem je tu še podskupina junakinj tipa Bella Swan (Kristen Stewart), ki je v Somraku več časa kot za eliminicajo sovražnikov porabila za razglabljanje o svojih globokih čustvih.

"Rada bi, da bi bila mogoča čisto vsaka različica moškega in ženske. Rada bi, da bi bili lahko tako moški kot ženske polno zaposleni, doma z otroki ali kakršna koli kombinacija tega dvojega. Da bi lahko raziskovali svojo seksualnost, ne da bi jih pri tem zmerjali. Rada bi, da bi imeli svobodo, da so močni ali šibki, veseli ali nesrečni - v bistvu torej človeški," pravi igralka, ki je na velikih platnih nismo videli že od leta 2011, ko je za vlogo v črnem labodu dobila oskarja, nato pa se posvetila materinstvu. (Se je pa zato zdaj vrnila v polnem zagonu. V poprodukciji so kar štirje filmi, v katerih je nastopila: nadaljevanje Thora (Thor: The Dark World), kar dva filma Terrencea Malicka (Knight of Cups in eden, ki še nima naslova) ter vestern Jane Got a Gun, v katerem bo nastopila ob Ewanu McGregorju.)

Še enkrat o "najtežji službi na svetu"
Kljub natrpanemu urniku Natalie pravi, da je materinstvo napornejše od snemanja filmov: "Rada sem mama, ampak to je precej bolj intenzivno delo kot poklic igralke; ko grem v službo, se počutim, kot da imam prost dan."

"Saj ne, da bi si želela odmor od materinstva," se nato hitro popravi, "Gre samo za splošno predstavo, da mame ne delajo. V resnici pa delajo bolj kot kdor koli drug."