Soufra dobesedno pomeni miza, polna hrane. Šarina ideja je pritegnila pozornost slavne ameriške oskarjevke, ki se je odločila posneti istoimenski dokumentarni film. Ta teden so film, ki so ga leta 2017 premierno prikazali na filmskem festivalu El Gouna v Egiptu, predvajali tudi v Bejrutu, kjer se je zgodba pravzaprav tudi začela, projekcije pa so se udeležile vse ključne akterke.

Selfi s Susan Sarandon. Hollywoodska zvezdnica je z veseljem pozirala. Foto: Reuters
Selfi s Susan Sarandon. Hollywoodska zvezdnica je z veseljem pozirala. Foto: Reuters

Film prikazuje zgodbo Mariam Šar, palestinske begunke in socialne delavke, katere družina že 70 let živi v begunskem taborišču v Libanonu. Leta 2013 je ustanovila Soufro, socialno podjetje za catering, ki pa je v bistvu precej več kot to. Z njo je pomagala ohraniti in širiti kulinarično žilico palestinskih žensk, pa tudi iraških, sirskih, palestinskih in libanonskih žensk, ki živijo v begunskem taborišču Burj al Barajneh v južnem predmestju Bejruta, ki je bilo ustanovljeno leta 1948 in je še danes dom več tisoč Palestincev. Predvsem pa jim je dvignila samozavest in jih opolnomočila, da kljub življenju v zahtevnih razmerah lahko uresničijo svoje sanje. Po uspešnem začetku so se ženske odločile in razširile dejavnost s tovornjaki, ki omogočajo, da lahko njihove dobrote kupujejo na različnih koncih Libanona.

Združimo moči in premaknimo svet
Po svetovni premieri filma pred dvema letoma je Šarina nevladna organizacija WPA (Zveza za ženski program) zbrala sredstva za gradnjo vrtca za 100 otrok. Ob zdajšnjem obisku so hollywoodsko igralko odpeljali tudi na obisk vrtca, ob čemer ni skrivala veselja. "To samo kaže, da stvari, ko ljudje združijo moči, rastejo in rastejo in rastejo, še posebej šola, kako krasno je, da se je vse to zgodilo." Kot je dejala, je ob dejstvu, da so ZDA zapadle v strah pred priseljenci in prosilci za azil, "ključno, da predrugačimo besedo begunec, da vsaka zgodba dobi obraz in da pokažemo, kako pomembno je, da podpremo ljudi, ki so razseljeni ali ki skušajo preživeti v zelo zahtevnih razmerah."

Susan Sarandon in Mariam Šar med sprehodom po begunskem taborišču Bourj el Barajneh. Foto: Reuters
Susan Sarandon in Mariam Šar med sprehodom po begunskem taborišču Bourj el Barajneh. Foto: Reuters

Iznajdljiva Palestinka, ki je igralko peljala po begunskem taborišču, kjer živi že vse življenje, ima že nove načrte: odpreti želi majhno restavracijo, ki bi lahko delovala "kot varen kraj, kamor bi ženske lahko prihajale na mentalni in fizični počitek, kamor bi prihajale jest, pit in izražat svoje mnenje." Pri zagonu Soufre je pomagala še ena nevladna organizacija, Alfanar. Direktorica Alfanarja Mirna Atala je pojasnila, da je glavni namen projekta Soufra pomagati beguncem z orodji, da bodo lahko poskrbeli za svojo usodo. "Sicer samo mečemo stran denar in ne pripomoremo k opolnomočenju ljudi, da bodo vzeli usodo v svoje roke," je še dejala.

V luči te izjave je tudi režiser filma Thomas Morgan poudaril, da je projekt pomagal pri tem, kako begunke gledajo nase. "Prvič so se videle tudi kot nekdo, ki prispeva družbi, da lahko naredijo nekaj." Po projekciji je Morgan ekipi Soufre izročil vse nagrade, ki jih je film v zadnjih dveh letih prejel na različnih koncih sveta.

Zadovoljstvo po projekciji filma, ki se je je skupaj s Susan Sarandon, znano aktivistko, udeležil tudi njen igralski kolega Ben Stiller, ki je zelo aktiven na humanitarnem področju. Foto: Reuters
Zadovoljstvo po projekciji filma, ki se je je skupaj s Susan Sarandon, znano aktivistko, udeležil tudi njen igralski kolega Ben Stiller, ki je zelo aktiven na humanitarnem področju. Foto: Reuters

V Libanonu v 12 begunskih taboriščih v zelo slabih razmerah živi skoraj pol milijona palestinskih beguncev. Večina od njih so potomci družin, ki so zbežale od doma med boji, ki so leta 1948 privedli do ustanovitve izraelske države.