Jata zlatih levov je postrojena in čaka na nove lastnike. Foto: EPA
Jata zlatih levov je postrojena in čaka na nove lastnike. Foto: EPA
Tim Burton
Tim Burton, temačen, a simpatičen ekscentrik, bo eden od osrednjih slavljencev na letošnji Mostri. Foto: EPA
Woody Allen z ženo in Scarlett Johansson
Cassandra's Dream je Allen posnel v Londonu, gre pa za zgodbo o dveh bratih, katerih življenje se nesramno zaplete. Kri v glavnih vlogah povezuje Ewana McGregorja in Colina Farrella. Skrivno premierno je režiser zgodbo predstavil pred 600 gledalci junija v severnošpanskem mestu Aviles, na beneškem filmskem festivalu pa bo film tudi uradno ugledal svet.
Keira Knightley, Atonement
V Pokori, filmu po istoimenskem romanu Iana McEwana, Keira Knightley igra mlado bolničarko, ki je na lastne oči priča grozotam druge svetovne vojne.

Uraden začetek festivala sledi v sredo, že dan prej pa bodo organizatorji brezplačno predvajali restavrirano različico filma iz leta 1932, Gli uomini che mascalzoni ... (Kakšni lopovi so moški) režiserja Maria Camerinija. Nato pa bo šlo zares: festival bo v 11 dneh ponudil 57 filmov, od tega 22 v tekmovalnem programu. Zlatega leva za življenjsko delo bo prejel Tim Burton, posebno nagrado pa bodo ob jubileju podelili tudi Bernardu Bertolucciju.

Vsi filmi v tekmovalnem programu bodo po navedbah organizatorjev, po lanskem letu že drugič v povojni zgodovini festivala, doživeli svetovno premiero. Tudi letos med njimi prevladujejo anglosaške produkcije Atonement (Pokora) Joeja Wrighta s Keiro Knightley v glavni vlogi, Sleuth Kennetha Branagha z Michaelom Caineom in Judom Lawom, The Darjeeling Limited Wesa Andersona z Adrienom Brodyjem, Anjelico Huston in Billom Murrayjem, Redacted Briana De Palme s Kel O'Neill in Michael Clayton Tonyja Gilroya z Georgeem Clooneyjem in Sydneyjem Pollackom.

Ameriški producenti so v Italijo poslali še filme In the Valley of Elah Paula Haggisa s Tommyjem Lee Jonesom, Charlize Theron in Susan Sarandon ter I'm not There Todda Haynesa z Richardom Gerom, Cate Blanchett, Heathom Ledgerjem in Julianne Moore. Za zlatega leva se bodo letos potegovali tudi nov film oskarjevca Anga Leeja (Gora Brokeback) z naslovom Lust, Caution ter It's a Free World ... Kena Loacha, Nightwatching Petra Greenawaya in Help Me Eros Leeja Kanga Shenga.

V spremljevalnem programu bodo med drugimi na sporedu Cassandra's Dream Woodyja Allena in Glory to the Filmmaker! Takeshija Kitana. Ob jubileju bodo letos premierno predstavili prenovljeno različico znamenite znanstvenofantastične klasike Ridleyja Scotta Iztrebljevalec - Blade Runner: The Final Cut (2007). Obnovljena in na novo obdelana različica vsebuje še nevidene in razširjene prizore ter nove in izboljšane posebne učinke

S posebnim programom "spaghetti westernov" bo gostoval tudi Quentin Tarantino.

Ameriškemu režiserju Timu Burtonu, ki je v več kot 20-letni karieri posnel 12 dolgometražnih filmov, bodo zlatega leva za življenjsko delo podelili 5. septembra v okviru t. i dneva Tima Burtona. Ob zaključku festivala, 8. septembra, bodo - posebej ob letošnjem jubileju - na podelitvi festivalskih nagrad v beneški filmski palači čast izkazali tudi italijanskemu režiserju Bernardu Bertolucciju.

Na mavričnih krilih
Žiriji za zlatega leva bo predsedoval kitajski režiser Zang Jimou, ob njem pa bodo med drugimi sedeli še režiserji Alejandro Gonzalez Iñárritu (Mehika), Emanuele Crialese (Italija) in Paul Verhoeven (Nizozemska). In za konec še ena novost: letos bodo niz nagrad beneškega filmskega festivala prvič dopolnili z 'gejevskim' levom; za kipec zveri z mavričnimi krili se bodo lahko potegovali filmi iz vseh sekcij, ki "konkretno predstavljajo gejevske like ali gejevsko tematiko".