Film so videli že marsikje po svetu. Foto: Triglav film
Film so videli že marsikje po svetu. Foto: Triglav film

V tekmovalni spored londonskega festivala, ki poteka pod okriljem ustanove London Academy, se po besedah prirediteljev uvrščajo kratki filmi z velikimi zgodbami s slogom. Festival s sloganom Where the best movies shine (Kjer zasijejo najboljši filmi) spodbuja tehnično odličnost, ki je pogoj za uvrstitev v tekmovalni spored.

Kdo se boji črnega moža? je bil edini slovenski film v konkurenci dvajsetih filmov z vsega sveta. Drugi filmi so prišli iz Velike Britanije, Združenih držav Amerike, Švice, Češke, Francije, Avstralije, Kanade, Izraela, Malezije, Savdske Arabije in iz Združenih arabskih emiratov. Na festivalu so podelili še drugo in tretjo nagrado ter izpostavili pet posebnih omemb. Prva nagrada ima sicer tudi denarni del v vrednosti tisoč dolarjev.

Film z mednarodno zasedbo
Avtor filma Janez Lapajne se je ob režiji podpisal tudi pod scenarij, scenografijo in montažo. Fotografija je delo Mitje Lična, skladatelj je Uroš Rakovec, oblikovalec zvoka Julij Zornik, kostumograf in somontažer Rok Biček, producentka pa Aiken Veronika Prosenc. Film, ki je nastal v produkciji Triglav filma in s pomočjo Slovenskega filmskega centra ter Filmskega studia Viba film Ljubljana, se odlikuje tudi z vrhunsko mednarodno igralsko zasedbo, ki jo sestavljajo Tilen Lapajne, Wayne T. Carr, Klaus B. Wolf in Michael Kranz.

Glavna nagrada na londonskem festivalu je že četrta mednarodna nagrada za film Kdo se boji črnega moža?. Pred tem je film prejel zlatega leva za odličnost v filmskem ustvarjanju na mednarodnem filmskem festivalu v Barceloni, nagrado za najboljšo fotografijo na festivalu La guarimba v kalabrijski Amantei in nagrado za najboljšo fotografijo v igranem filmu (med 88 filmi z vsega sveta) na festivalu Salon Internacional de la Luz v kolumbijski Bogoti.

V ponedeljek, 4. novembra, ob 21. uri bo v Kinodvoru tudi ljubljanska premiera filma.