Dosjeji X so bili v svojih najboljših časih vrhunska televizija, v najslabših - le kdo ne bi rad pozabil obeh filmov? - pa podpovprečna zmešnjava. V katero smer se bo tehtnica nagnila tokrat? Foto: YouTube
Dosjeji X so bili v svojih najboljših časih vrhunska televizija, v najslabših - le kdo ne bi rad pozabil obeh filmov? - pa podpovprečna zmešnjava. V katero smer se bo tehtnica nagnila tokrat? Foto: YouTube
Dosjeji X
Šušlja se, da bosta naša junaka v prvem delu raziskovala nenadno izginotje človeka, ki je trdil, da je preživel vesoljsko ugrabitev. Foto: YouTube

Miniserija v šestih delih, ki jo bo Fox začel predvajati 24. januarja naslednjega leta, v glavni vlogi seveda vrača Davida Duchovnyja in Gillian Anderson.

Že iz napovednika je očitno, da ustvarjalci ciljajo na našo nostalgijo: nadvse natančno skušajo poustvariti temačno atmosfero originalne serije, podloženo s tesnobno glasbeno podlago. Med drugim so v napovednik natrpani prizori vohunskega satelita in nerazloženih detonacij.

Nekatere izmed novih epizod se bodo menda ukvarjale z "zaroto", za katero se je Mulder gnal devet sezon in dva filma, druge pa bodo samostojne zgodbe, sorodnejše "pošastim tedna" iz prvih sezon. Tri nove epizode bo spisal in režiral avtor originalne serije, Chris Carter, za druge tri pa se bodo ekipi pridružili Darin Morgan, Glen Morgan in James Wong.

Mulder, ki je še vedno videti jezen na ves svet, "vsega ne more opraviti sam" - in na pomoč seveda pokliče Scully. Agentka je videti presenečena, ko se na telefonu izpiše njegovo ime, zato morda lahko sklepamo, da v zadnjem času nista bila v stikih. (Avtorji serije so že potrdili, da sta se v vmesnem času agenta kot par dokončno razšla.) V vsej tej dramatični montaži kakšnih silnih dokazov o paranormalnem ne vidimo (z izjemo nečesa, kar bi lahko bil nezemeljski fetus).

Pojavi se tudi direktor FBI-ja Walter Skinner (Mitch Pileggi), še zanimivejši pa je prizor s prižgano cigareto, v katerem iz ozadja slišimo znani, mirni glas Kadilca (William B. Davis): "naleteli smo na manjšo težavo". O naših najljubših paranoičnih teoretikih zarote, t. i. "Samotnih strelcih", za zdaj še ni ne duha ne sluha.

Serija Dosjeji X (1993-2002) je bila ena izmed prvih Foxovih uspešnic in popkulturna senzacija, iz katere sta se rodila tudi dva celovečerna filma. Serija je osvojila 16 emmyjev in pomagala tlakovati pot takim znanstvenofantastičnim novejšim uspešnicam, kot sta Skrivnostni otok (Lost) in Na robu znanosti (Fringe).