Konec naslednjega leta pričakujemo še zadnji, tretji del sage - Hobit: Tja in spet nazaj (Hobbit: There and Back Again). Foto: Blitz
Konec naslednjega leta pričakujemo še zadnji, tretji del sage - Hobit: Tja in spet nazaj (Hobbit: There and Back Again). Foto: Blitz
Nova pridobitev, vilinka Tauriel, ni samo bojevnica, ampak ima tudi nežnejšo stran. Evangeline Lilly noče potrditi, ali se bo romanca spletla z Legolasom (Orlando Bloom), potrdi pa, da "je za Tauriel njen odnos z Legolasom zelo pomemben. Poznata se že od mladih nog, Legolasov oče, kralj Thranduil, pa je v njej vedno videl nekaj posebnega ... Če torej ob nekom odraščaš in ga ima tvoj oče še posebej rad, povrhu pa je to mlada ženska, ki je obenem še fantastična bojevnica, jo je najbrž težko spregledati. To je pa vse, kar bom povedala." Foto: Blitz
Film je bil v celoti posnet v 3D-tehnologiji. Foto: Blitz

Po napovedniku sodeč, je trilogija Hobit vendarle opravila s počasno ekspozicijo (beri: neskončno razvlečenimi prizori pojedine v Bilbovi votlini) in nas končno čaka nekaj prave akcije.
Med prebivalci Srednjega sveta bomo tokrat ugledali nov obraz, ki ga Tolkienovi oboževalci še ne poznajo: vilinska bojevnica Tauriel, ki jo bo igrala Evangeline Lilly (Skrivnostni otok), je namreč lik, ki ga ni v nobenem Tolkienovem delu. Peter Jackson in njegovi soscenaristki, Fran Walsh in Philippa Boyens, so si jo izmislili, ker so hoteli povečati zastopanost vilincev v zgodbi - pa tudi zato, da bi v skoraj izključno androcentrično Tolkienovo pripoved vnesli kanec "ženske energije".

"Pesmi in zgodbe ne morejo opisati vaše veličine"
Trije filmi, od katerih smo videli šele prvega, v nadaljevanjih pripovedujejo zgodbo iz Srednjega sveta, šestdeset let pred dogajanjem v Gospodarju prstanov. (Sklepni del prve trilogije, Kraljeva vrnitev, je požel kar enajst oskarjev). Smaugova pušča se seveda nadaljuje na mestu, kjer se je Nepričakovano potovanje končalo: Bilbo Bisagin in njegova druščina, ki so pobegnili krvoločnim orkom, so na poti proti gori, ki jo je zavzel pohlepni zmaj Smaug; iz njegovih krempljev morajo iztrgati kraljestvo Erebor. "Iskreno, pesmi in zgodbe ne morejo opisati vaše veličine, oh, silni Smaug," s tresočim glasom Bilbo (Martin Freeman) prizna ogenj bruhajočemu zmaju. "Kje si, tat?" zahrope Smaug na koncu napovednika."Daj no, ne bodi plah. Stopi na svetlo."

V z akcijo natrpanem napovedniku vidimo, da je vilinski kralj Thranduil (Lee Pace) škratovskemu kralju Thorinu (Richard Armitage) ponudil pomoč pri boju za vrnitev kraljestva, a škrati še vedno niso čisto prepričani, ali mu lahko zaupajo. Prav tako se pojavi oboževalcem sage še posebej ljubi Legolas (Orlando Bloom), in zdi se, da bomo morda res priča novi ljubezni, ki bo vzcvetela med njim in Tauriel. Sicer lahko vidimo tudi nekaj novih likov, na primer Barda (Luke Evans), pripadnika ljudi, ki bo imel v zgodbi še pomembno vlogo.

Gandalfovo svarilo
Po videnem sodeč, se zdi, da bomo v drugih dveh delih trilogije priča malo bolj kontroverznemu sosledju dogodkov, ki vodijo do Gospodarja prstanov - bolj kot na Hobita se scenarij na nekaterih mestih opira na drugo Tolkienovo pisanje o Srednjem svetu. "Bili smo slepi," opozarja Gandalf (Ian McKellen) ob prizoru Sauronovega očesa, "in med to slepoto se je naš sovražnik vrnil."