Evangeline Lilly se zaveda, da Tolkienovim puristom Tauriel v nobenem primeru najbrž ne bo všeč. Foto:
Evangeline Lilly se zaveda, da Tolkienovim puristom Tauriel v nobenem primeru najbrž ne bo všeč. Foto:
Prvi uradni plakat za film, katerega premiera je napovedana za 13. december, se je na spletu pojavil v ponedeljek.
Trije filmi v nadaljevanjih pripovedujejo zgodbo iz Srednjega sveta šestdeset let pred dogajanjem v Gospodarju prstanov, ki ga je Jackson s svojim moštvom na platnu ovekovečil v nadvse uspešni trilogiji – in s tretjim filmom, Kraljeva vrnitev, požel kar enajst oskarjev. Foto: Blitz

"Rahlo nepremišljena in popolnoma neusmiljena je," o svoji junakinji pravi Lillyjeva. "Nobenih pomislekov glede ubijanja nima." Razlaga lika je celo potrebna, kajti v izvirniku Tolkienovega romana (ali katerega koli drugega njegovega dela) namreč ni mogoče najti nobene Tauriel.

Vilinka neplemenitega rodu
Režiser Peter Jackson in njegovi soscenaristki, Fran Walsh in Philippa Boyens, so si izmislili nov lik, ker so hoteli povečati zastopanost vilincev v zgodbi - pa tudi zato, da bi v skoraj izključno androcentrično Tolkienovo pripoved vnesli kanec "ženske energije". "Taurial je na čelu vilinske straže; precej nižjega rodu je kot vsi drugi vilinci, ki smo jih do zdaj spoznali v Gospodarju prstanov," je za blog Inside Movies še povedala Evangeline. "Nima takega statusa, kot ga imajo denimo Arwen, Galadriel, Elrond ali Legolas. Nekako se upira družbeni lestvici svoje kulture."

Ljubezen za Legolasa?
Kljub temu pa Tauriel ni samo bojevnica, ampak ima tudi nežnejšo stran: "Absolutno jo čaka ljubezenska zgodba. O tem ne smem preveč povedati in to tudi ni rdeča nit dogajanja, a gotovo obstaja in je za Tauriel pomembna motivacija." Igralka noče potrditi, ali se bo romanca spletla z Legolasom (Orlando Bloom), potrdi pa, da "je za Tauriel njen odnos z Legolasom zelo pomemben. Poznata se že od mladih nog, Legolasov oče, kralj Thranduil, pa je v njej vedno videl nekaj posebnega ... Če torej ob nekom odraščaš in ga ima tvoj oče še posebej rad, povrhu pa je to mlada ženska, ki je obenem še fantastična bojevnica, jo je najbrž težko spregledati. To je pa vse, kar bom povedala."

Lillyjeva se kljub temu zaveda, da "puristi" med Tolkienovimi oboževalci novega lika ne bodo sprejeli brez zmrdovanja: "Brez senčice dvoma vem, da bodo nekateri Tauriel naravnost sovražili, češ da ne bi smela biti v filmu, da je to izdaja Tolkiena, in nič, kar naredim, ne bo prav. Ampak na to me je malo že pripravil Skrivnostni otok, ki je prav tako imel goreče oboževalce z zelo jasnimi mnenji o posameznih junakih. Ampak če zna kdo spoštovati Tolkienov svet in izročilo, so to Peter, Fran in Philippa."

Sicer pa se je na spletu že pojavil prvi napovednik za Smaugovo puščo. Zgodba se seveda nadaljuje na mestu, kjer se je Nepričakovano potovanje končalo: Bilbo Bisagin in njegova druščina so na poti proti gori, ki jo je zavzel pohlepni zmaj Smaug; iz njegovih krempljev morajo iztrgati kraljestvo Erebor. Napovednik si lahko ogledate spodaj.

Naslednje leto prihaja še tretji, zadnji del, Hobit: Tja in spet nazaj (The Hobbit: There and Back again).