Člani Akademije imajo letos dva tedna časa več, da si ogledajo vse nominirane filme, ki jih še niso videli. Foto: EPA
Člani Akademije imajo letos dva tedna časa več, da si ogledajo vse nominirane filme, ki jih še niso videli. Foto: EPA
Morgan je eden izmed srečnežev, ki lahko glasujejo v oskarjevski tekmi, a tega sprva ni mogel uveljaviti. Foto: Twitter

6.000 članov Akademije bo svoje predloge za oskarjevske nominirance oddalo do 4. januarja.

Nov sistem glasovanja, ki so ga uvedli letos, omogoča glasovanje bodisi po pošti bodisi prek spleta. Okrog deset članov akademije pa je za filmsko revijo The Hollywood Reporter povedalo, da so imeli težave z geslom, ali pa so izrazili zaskrbljenost nad varnostjo.

Morgan Spurlock, ki je bil leta 2004 nominiran za dokumentarec Super Size Me (Super veliki jaz), pa je pretekli teden na Twitterju objavil, da se mu ni uspelo prijaviti na stran za elektronsko glasovanje.

"Geslo, ki so mi ga poslali, ni delovalo, novega pa mi po elektronski pošti niso mogli poslati. Lahko bi ga dobil le z navadno pošto," je povedal režiser.

Na akademiji so se odločili, da glasovanje podaljšajo za 24 ur, saj želijo omogočiti glasovanje tudi tistim, ki se vračajo z novoletnih počitnic in bi naleteli na težave.

"S podaljšanjem roka za oddajo glasov smo naredili vse, kar je mogoče, da bi prehod na elektronsko glasovanje potekal kar najbolj gladko," je povedal predstavnik akademije Ric Robertson.

Na nominacije letos čakamo manj
Letošnje nominacije za oskarje bo akademija objavila 10. januarja, kar je dva tedna prej kot običajno. Tako naj bi članom akademije in javnosti omogočili več časa za ogled nominiranih filmov. Zmagovalci bodo znani na tradicionalni prireditvi 24. februarja v Los Angelesu.