V bombnem napadu na cilju bostonskega maratona leta 2013 so umrli trije ljudje, več kot 260 pa je bilo ranjenih. Foto: Reuters
V bombnem napadu na cilju bostonskega maratona leta 2013 so umrli trije ljudje, več kot 260 pa je bilo ranjenih. Foto: Reuters

V filmu bodo poleg Bacona med drugim nastopili tudi Mark Wahlberg, John Goodman, Michelle Monaghan in J. K. Simmons. Režijo je prevzel Peter Berg, scenarij pa je delo Matta Charmana in temelji na pričevanjih Eda Davisa, komisarja bostonske policije, ki je po napadu vodil iskalno akcijo storilcev. Poleg komisarjevih pričevanj bo film temeljil tudi na raziskavah in posnetkih oddaje 60 Minutes.

V vlogi posebnega agenta FBI-ja
Bacon bo upodobil posebnega agenta FBI-ja Richarda DesLauriersa, glede česar je režiser Berg povedal: "Richard DesLauriers je neutrudno sodeloval kot ena ključnih osebnosti v neverjetno sofisticirani preiskavi in Kevin Bacon premore inteligenco in sočutje, da ga upodobi."

To pa ne bo prvič, da bo Bacon upodobil kakega FBI-agenta, nazadnje ga je bilo v taki vlogi mogoče videti v filmu Črna maša, kjer je njegov lik preganjal mafijca Whiteyja Bulgerja.

Sprva načrtovani trije filmi
Patriotski dan je pravzaprav eden izmed vsaj dveh filmov v nastajanju, ki so jih navdihnili dogodki z maratona, ki ga organizirajo vse od leta 1897 na letni ravni. Naslov filma pa izhaja iz tega, da maraton prirejajo na patriotski dan v ZDA, torej na tretji ponedeljek v aprilu.

Drugi film bo nosil naslov Stronger (slov. Močnejši) in bo temeljil na zgodbi Jeffa Baumana, ki je ob bombnem napadu ostal brez obeh nog. Upodobil ga bo Jake Gyllenhaal, ki bo prevzel tudi vlogo producenta filma. Za režijo pa bo poskrbel David Gordon Green, znan kot režiser Pineapple Express in Prince Avalanche. Ta film pa naj bi začeli snemati aprila.

Načrtoval naj bi se še en film, naslovljen Boston Strong, kar je slogan, ki so ga v Bostonu ustvarili po tej tragediji, ki se je zgodila njihovemu mestu. Vendar je režiser Daniel Espinosa pred časom odstopil od projekta.

S prihodnjim letom v kinodvorane po svetu
Za filmom Patriotski dan stojita CBS Films in Lionsgate, pri čemer je CBS prevzel produkcijo in trženje, Lionsgate pa distribucijo. V omejeni distribuciji naj bi ga predvajali v nekaterih kinodvoranah v Los Angelesu, Bostonu in New Yorku od 21. decembra letos, v širši distribuciji pa bo od 13. januarja prihodnjega leta.