Luc Besson na snemanju filma Lucy v Parizu. Foto: IMDb
Luc Besson na snemanju filma Lucy v Parizu. Foto: IMDb
Pariz
V Parizu še vedno veljajo izredne razmere. Foto: EPA

"Akcijski prizori so problematični, saj bi uniformirani igralci lahko postali tarča za teroriste," je novi odlok obrazložila načelnica policije Sylvie Barnaud. "Prav tako bi igralci lahko zmedli Parižane - še posebej v tem skrajno občutljivem obdobju." Prav tako je v Parizu odslej prepovedana uporaba lažnega orožja in pirotehničnih sredstev.

Po januarskem napadu, ki je terjal življenja 20 ljudi, med njimi tudi treh napadalcev, je napetost v Parizu še vedno mogoče čutiti na vsakem koraku. Oboroženi policisti in vojaki varujejo "občutljiva" mesta, med drugim sinagoge, osrednje medijske redakcije in nakupovalna središča.

Načelnica Barnaud sicer ne more napovedati, koliko časa bo prepoved snemanja veljala, zdi pa se ji povsem zdravorazumski ukrep: "Šokirana sem bila, ko sem priče napada na Charlie Hebdo slišala govoriti, da se jim je vse skupaj zdelo kot filmska kulisa."

Pariz je s svojimi prepoznavnimi znamenitostmi in širokimi bulvarji od nekdaj priljubljen cilj filmskih ekip. Samo v lanskem letu se je tam zgodilo 930 snemanj, med njimi okrog 20 večjih mednarodnih produkcij.

Med visokoproračunskimi spektakli zadnjih let, ki ste jih morda videli, so bili v Parizu snemani filmi Na robu jutrišnjega dne, pa znanstveno-fantastični spektakel Luca Bessona Lucy ter prvi del franšize Taken. Prav tako je omembe vreden vrtoglavi pregon po pariških ulicah, v katerega se je spustil Matt Damon v Bournovi identiteti (2002).

Agnes Nageotte iz organizacije Cinema Mission se sicer zaveda, da bi novi ukrep lahko imel posledice za ameriške produkcije. "Preprosto ni primeren trenutek - še če bi Steven Spielberg hotel posneti velik prizor s pregonom in policijskim streljanjem, ne bi dobil zelene luči." Olivier-Rene Veillon iz francoske Filmske komisije medtem miri duhove v izjavi za New York Times, češ da je trenutno tako ali tako zatišje in nova prepoved ne bo prevelika ovira.