Ostarelega Bilba je v prvi trilogiji igral Ian Holm, v Hobitu pa ga uteleša Martin Freeman. Foto: Imdb
Ostarelega Bilba je v prvi trilogiji igral Ian Holm, v Hobitu pa ga uteleša Martin Freeman. Foto: Imdb

"Zgodba, ki je rastla s pripovedovanjem," se je režiser na Twitterju spomnil besed JRR Tolkiena, 'očeta' majhnih nenasitnih bitij z velikimi stopali. Prvi del predzgodbe trilogije Gospodar prstanov bo premiero doživel 14. decembra letos, drugi del Hobita je napovedan leto kasneje, natančneje 13. decembra.
Govorice o tem, da se bo tudi drugi sklop Jacksonovih filmskih priredb zgodb iz Srednjega sveta končal s tretjim delom, so se razširile po tem, ko je režiser le nekaj dni po končanem snemanju, izrazil željo, da bi posneli še nekaj dodatnega materiala. S tem naj bi v celoti izvedeli zgodbo Frodovega strica, enega redkih hobitov z avanturistično žilico, Bilba Bagginsa ter njegovo vlogo v nevarni, a vznemirljivi zgodovini Srednjega sveta.
Režiser je s posnetim zadovoljen, zlasti močnimi liki in igralsko zasedbo, ki jih je oživela. Vse to jih je spodbudilo k razmišljanju, nadaljuje. "Ali naj izkoristimo priložnost, da povemo še več zgodbe? In odgovor tako nas filmarjev kot oboževalcev je bil jasen - da."

Dva filma se posname v 266 snemalnih dneh
Snemanje prvih dveh filmov se je začelo marca lani, končalo pa na začetku avgusta po 266 snemalnih dneh. Hobit bo tistim ljubiteljem Tolkienovih fantastičnih svetov, ki nimajo volje do branja, povedal zgodbo, ki pripelje do dogodkov v Gospodarju prstanov. Ta je v filmski različici v treh delih med letoma 2001 in 2003 prinesla 3 milijarde dolarjev. Medtem ko je so trije filmi temeljili na nekaj več kot tisoč strani debeli Tolkienovi knjigi, lahko Hobit črpa zgolj iz dobrih 300 strani, zato bo verjetno potrebne precej predelave, dodajanja in domišljije scenaristov.