Peter Jackson zase pravi, da ne mara
Peter Jackson zase pravi, da ne mara "pompoznih, pretencioznih" filmov. Foto: Reuters

Čeprav je seveda precej ironije v tem, da se Peter Jackson lahko za svojo globalno slavo zahvali uspehu trilogije Gospodar prstanov (in v manjši meri trilogije Hobit), novozelandski režiser očitno ni ljubitelj stripovskih franšiz in spektaklov s superjunaki v glavnih vlogah.

"Industrija je s prihodom tehnologije nekako izgubila smer," je Jackson komentiral za spletno stran Moviefone. "Vse gre v smer franšiz in superjunakov. V življenju nisem prebral niti enega stripa, tako da sem avtomatično hendikepiran, ker me to ne zanima."

Namesto česa takega namerava Jackson "posneti kak majhen novozelandski film", češ da ga velikopotezni projekti ta hip ne zanimajo.

53-letnik je danes v prvi vrsti božanstvo za ljubitelje literarnega sveta JRR Tolkiena: v 14 letih je o Srednjem svetu posnel kar šest filmov. (Najnovejši in menda dokončno zadnji, Bitka petih vojska, je ta hip še vedno v naših kinematografih, v svetovnem merilu pa se mu nasmiha še višji zaslužek kot predhodnima deloma trilogije.) Oskarjevec je nedavno dokončno potrdil, da je z ekranizacijami Tolkienovih romanov končal, in to predvsem iz pravnih razlogov. "Avtorske pravice za njegov opus imajo v lasti Tolkienovi dediči. Brez njihovega sodelovanja ne bo nobenih novih filmov."

In zdi se, da sodelovanja v resnici ne bo: Tolkienov sin Christopher je predlani v intervjuju za Le Monde izjavil, da je njegov oče "postal pošast, ki jo požira lastna popularnost in vase absorbira absurdnost našega časa".