Tango je
Tango je "hoja v objemu", pravi plesni učitelj. Foto: Vertigo/Emotionfilm
Nagrada za najboljšo režijo - Metod Pevec (Vaje v objemu)
Pevec scenarije svojih celovečercev piše sam. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Film, katerega mednarodni naslov se glasi Tango abrazos (Objemi tanga), pripoveduje zgodbo dveh parov, ki jima na prvi pogled nič ne manjka - a stvari se zapletejo, ko Tjaša (Jana Zupančič) in Lena (Pia Zemljič) svoja partnerja zvabita na plesni tečaj. Moška, Leon (Primož Pirnat) in Uroš (Uroš Fürst), se ideji sprva upirata, potem pa godrnjaje pristaneta, da bo v hiši mir. Napaka! Para sta na začetku zgodbe videti trdna, zdi se, da so pravi ljudje v pravih parih. Tango pa stvari nekoliko zaplete.

Že v prvih urah se tečajniki soočijo z latinsko kulturo dotikanja in s prakso menjave plesnih partnerjev. Tango je "hoja v objemu", pojasni plesni učitelj. Izkaže pa se, da se vsi štirje pri tem bolje ujamejo prav v nasprotnih kombinacijah kot v življenju.

Uroš Tjaši tako sicer zagotovi, da je, ne glede na menjavo plesnih partnerjev, njegova, ona pa namigne, da njegova soplesalka Lena vendar bolje pleše od nje. Uroš odvrne, da gre zgolj za ples, ona pa se vpraša, "ali ni to bistvo". Zupančičeva je na lanskem Festivalu slovenskega filma za vlogo Tjaše prejela vesno za najboljšo žensko vlogo.

Več o filmu lahko preberete tukaj.

"Težko zdržim brez plesnega prizora"
"Očitno je ples moja večna skušnjava. Težko zdržim brez plesnega prizora v filmu. Tokrat se zgodba kar temeljito zavrti v ritmu tanga. Še vedno pa Vaje v objemu niso plesni film, so samo vaje. Slej ko prej gre v filmu spet za odnose. Po drugi strani pa je odnos med plesalcema temeljna filozofija tanga," je povedal režiser.

Pevec je sicer tudi avtor več romanov in zbirke novel, podpisuje pa tudi scenarije vseh svojih celovečernih filmov: Carmen, Pod njenim oknom, Estrellita, Hit poletja in Lahko noč, gospodična. Posnel ju tudi dokumentarca Film pred oltarjem in Aleksandrinke.

Glavni producent Vaj v objemu je RTV Slovenija, film pa je realiziran v sodelovanju z izvršnim producentom in koproducentom Vertigo.