Tizita Hagere igra 14-letno dekle, ki ubije svojega bodočega moža in skupaj z odvetnico bije pogumen boj dveh žensk, ki izzoveta dolgotrajno prakso prisilne otroške poroke v okolju, kjer več kot 50 odstotkov države še vedno sledi tradiciji poroke z ugrabitvijo in posilstvom dekleta. Foto: Sundance Institute/Imdb
Tizita Hagere igra 14-letno dekle, ki ubije svojega bodočega moža in skupaj z odvetnico bije pogumen boj dveh žensk, ki izzoveta dolgotrajno prakso prisilne otroške poroke v okolju, kjer več kot 50 odstotkov države še vedno sledi tradiciji poroke z ugrabitvijo in posilstvom dekleta. Foto: Sundance Institute/Imdb

Zgodba je močno odmevala sredi 90. let prejšnjega stoletja, ko je 14-letno dekle ustrelilo ugrabitelja in dejanje utemeljevalo kot samoobrambo.
Filmska upodobitev režiserke Zeresenay Berhane Mehari prikazuje boj dodeljene odvetnice proti kruti tradiciji, ki se kljub nezakonitosti še vedno izvaja v več kot polovici države.
Herojski boj proti kulturni tradiciji
Difret "postavlja primer, kako se lahko najgloblje ukoreninjene kulturne tradicije preoblikujejo od znotraj. V bistvu gre za zgodbo o etiopskem herojstvu dveh žensk, ki izzoveta dolgotrajno prakso prisilne otroške poroke," je povedala slikarka Julie Mehretu, rojena v Etiopiji in živeča v New Yorku. Mehretujevi, ki se v svojem delu večinoma ukvarja z družbenimi temami, kot so arabska pomlad in gibanje Occupy, se je zgodba zdela tako pomembna, da je s prodajo svojih del pomagala zbirati finančna sredstva za produkcijo filma, zdaj pa podpira tudi javno razpravo in promocijo filma. "Morala sem se zavezati obljubi pomoči, da se ta film zgodi," je povedala. Beseda "difret" v amharskem jeziku, ki se govori v Etiopiji, pomeni "pogum" in pogumno je tudi samo dejanje ustvarjanja tega filma, je pojasnila.
Film so snemali v Etiopiji na analogni filmski trak, kar ustvarja tudi ustrezne učinke, je dodala Mehretujeva. "Film je boljši, kot smo si lahko predstavljali. Mehari je zavezana filmu kot mediju in umetniški formi, zato je Difret ustvarila na analogni filmski trak." Zaradi takšne umetniške odločitve so morali posnetke vsak dan pošiljati v Indijo, saj v regiji ni infrastrukture za obdelavo analognega filma. Težave pa je povzročala tudi politična realnost okolja, v katerem so snemali zgodbo, ki pod vprašaj postavlja njihovo tradicijo.
V podporo filmu stopila tudi Angelina Jolie Pitt
Namera filma, da spremeni življenja mladih deklet v Etiopiji, je prepričala tudi Angelino Jolie Pitt, posebno odposlanko Visokega komisarja ZN-a za begunce in predstavnico Unicef, ki ima tudi posvojenko iz Etiopije. V projekt se je vključila kot izvršna producentka in promotorka ter podpornica filma z željo, da bi ga predstavili na čim več festivalih in da bi ga videlo čim širše občinstvo.
Film je med drugim pritegnil tudi pozornost Michelle Obama in njegovo sporočilo se vse bolj širi. Ameriško ministrstvo za zunanje zadeve je temo odprlo z oblikovanjem Strategije mladoletnih deklet, ki je nato obtičala v predalu, a je njen razvoj nato pospešila prav peticija, povezana s produkcijo filma Difret, s katero so zbrali skoraj 150.000 podpisov.
Po evropski premieri, nagradi občinstva festivalu Sundance in nagradi občinstva na berlinskem festivalu je bil pretekli konec tedna film premierno predvajan še v New Yorku.