Roger Rees je še pred nekaj tedni nastopal na Broadwayu; znano je samo, da je umrl
Roger Rees je še pred nekaj tedni nastopal na Broadwayu; znano je samo, da je umrl "po kratki bolezni". Foto: AP

Gledališko nagrado tony je dobil za svojo vlogo v odrski predelavi Dickensovega romana, The Life and Adventures of Nicholas Nickelby, ki je v Londonu in na Broadwayu igrala med letoma 1980 in 1982. Za vlogo je dobil tudi nagrado Olivier ter jo ponovil v televizijski adaptaciji leta 1982. Rees je bil nato nominiran še za emmyja, televizijska serija pa je v svoji sekciji kipec tudi osvojila.

Pri nas se ga najbrž bolj spominjamo z malih zaslonov: v humoristični nanizanki Na zdravje je igral premožnega, nadutega Britanca Robina Colcorda, leta pozneje v Zahodnem krilu pa britanskega veleposlanika lorda Johna Marburyja. Med drugim je bil tudi Thomas Paine v televizijski miniseriji Liberty! The American Revolution, nastopil pa je tudi v dveh znanstvenofantastičnih nadaljevankah, M.A.N.T.I.S. in Skladišče 13.

Med njegovimi filmskimi vlogami velja izpostaviti komediji Robin Hood: Možje v pajkicah Mela Brooksa (bil je šerif "Rottinghamski") in Pink Panter Steva Martina, pa tudi biografsko dramo Frida s Salmo Hayek v glavni vlogi.

Rees se je leta 1944 rodil v Aberystwythu v Walesu, že leta pa je z možem, dramatikom Rickom Eliceom živel v New Yorku.