V novi verziji filma Sedem veličastnih v režiji Antoina Fuquaja igrajo Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent D'Onofrio, Byung-Hun Lee, Manuel Garcia-Rulfo, Martin Sensmeier, Haley Bennett in Peter Sarsgaard. Foto: IMDb
V novi verziji filma Sedem veličastnih v režiji Antoina Fuquaja igrajo Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent D'Onofrio, Byung-Hun Lee, Manuel Garcia-Rulfo, Martin Sensmeier, Haley Bennett in Peter Sarsgaard. Foto: IMDb
Sedem veličastnih (1960)
Z verzijo iz leta 1960, pod katero se kot režiser podpisuje John Sturges, pa so se v filmsko zgodovino zapisali Yul Brynner, Eli Wallach, Steve McQueen in Horst Buchholz. Foto: IMDb
Snowden
Joseph Gordon-Levitt je bil nazadnje francoski vrvohodec Philippe Petit v filmu Pot do slave, tokrat pa se vrača v vlogi zdaj že znamenitega žvižgača Edwarda Snowdna. Foto: IMDb

Letošnjo izvedbo festivala bo uvedla svetovna premiera predelave klasike vesterna Sedem veličastnih iz leta 1960. 10-dnevni festival, ki je prvič potekal leta 1976, bo septembra ponudil kar nekaj filmov, za katere se že napoveduje, da so najbrž v igri za oskarje, med njimi na primer filma o žvižgaču Edwardu Snowdnu in o ameriškem predsedniku Lyndonu B. Johnsonu.

V preteklih letih so se v Torontu med pozneje večkrat nagrajenimi filmi zvrstili med drugim 12 let suženj, Kraljev govor ali Revni milijonar. Umetniški vodja festivala Cameron Bailey je ob predstavitvi programa povedal, da filmi, ki bodo letos prikazani na festivalu, s svojimi globalnimi sporočili, zgodbami, ki težijo k spremembam in z različnimi perspektivami, dobro predstavljajo aktualno filmsko ozračje.

Predelava predelave japonske klasike
V novi različici filma Sedem veličastnih v režiji Antoina Fuquaja igrajo Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent D'Onofrio, Byung-Hun Lee, Manuel Garcia-Rulfo, Martin Sensmeier, Haley Bennett in Peter Sarsgaard. Z verzijo iz leta 1960, pod katero se kot režiser podpisuje John Sturges, pa so se v filmsko zgodovino zapisali Yul Brynner, Eli Wallach, Steve McQueen in Horst Buchholz.

Pravzaprav pa je tudi film iz leta 1960 predelava japonske epske zgodovinske drame Sedem samurajev, ki jo je leta 1954 posnel Akira Kurosawa in velja za enega najboljših in najvplivnejših filmov vseh časov.

Sedem odpadnikov rešuje mestece
V filmu sledimo zgodbi mesteca Rose Creek, ki ga obvladuje industrialec Bartholomew Bogue (Sarsgaard). Domačini se želijo rešiti teh okovov in tako za pomoč zaprosijo sedem odpadnikov.

Med njimi so lovci na glave, kockarji in najeti revolveraši: Sam Chisolm (Washington), Josh Farraday (Pratt), Goodnight Robicheaux (Hawke), Jack Horne (D'Onofrio), Billy Rock (Lee), Vasquez (Garcia-Rulfo) in Red Harvest (Sensmeier). Ta veličastna sedmerica pripravlja mestece za krvavi obračun, ob tem pa ugotovi, da se ne bo bojevala le za denar.

Žvižgač, nekdanji predsednik in najstnica
V trilerju Oliverja Stona, v katerem glavno osebo upodablja Joseph Gordon-Levitt, sledimo Edwardu Snowdnu od njegovih vojaških let do prihoda na Cio in vse do odmevnega razkritja, kako ameriška Agencija za nacionalno varnost sistematično nadzoruje tako rekoč vsak računalnik in telefon ter neustavno posega v vse pore človeške zasebnosti.

S filmom o Lyndonu B. Johnsonu pa se bo predstavil režiser Rob Reiner, sicer znan po filmu Zadnji dobri možje. Nekdanjega ameriškega predsednika v filmu upodablja Woody Harrelson.

Med dokumentarnimi filmi izpostavljajo film o skupini The Rolling Stones Ole Ole Ole!: A Trip Across Latin America v režiji Paula Dugdala, v katerem spremljamo njihov letošnji zgodovinski nastop v Havani. Med animiranimi filmi bo prikazana glasbena komedija o pevskem tekmovanju Sing v režiji Gartha Jenningsa, za katero so glasove posodili igralci Matthew McConaughey, Reese Witherspoon in Scarlett Johansson.

Festival se bo končal s svetovno premiero filma Kelly Fremon Craig, naslovljenega Rob sedemnajstih, ki pripoveduje zgodbo o nerodni srednješolki, ki jo igra Hailee Steinfeld, tudi v tem filmu nastopa Harrelson.

Letošnji 41. filmski festival v Torontu bo potekal med 8. in 18. septembrom.


Napovednik filma Veličastnih sedem, ki pride v slovenske kinematografe jeseni: