Film
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 5 glasov Ocenite to novico!
Pet delov nadaljevanke Prešeren kot uvod v kulturni praznik.
Franceta Prešerna je upodobil Pavle Ravnohrib.
Prešernov mentor in veliki prijatelj je bil Matija Čop.

Dodaj v

PREŠEREN SE VRAČA NA MALE ZASLONE

TVS na poti do 8. februarja
18. januar 2005 ob 20:29
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na Televiziji Slovenija so ponovno pričeli predvajati nadaljevanko Francija Slaka Prešeren.

Gre za enega največjih projektov Uredništva igranega programa TV Slovenija. V naslovni vlogi se predstavlja Pavle Ravnohrib, v petih delih pa bodo gledalci lahko sledili življenjski zgodbi Franceta Prešerna, enega največjih slovenskih pesnikov.

V opisu nadaljevanke so njeni ustvarjalci med drugim zapisali, da gre za "v filmske slike prelito pripoved o razburkanem življenju največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, ki je s knjižico svojih Poezij slovenski jezik in kulturo vpisal v zakladnico evropske duhovne dediščine, slovenskemu politično-prerodnemu gibanju pa v pomladi narodov z orfejsko kretnjo razširil obzorje v samozavest suverenega nacionalnega subjekta."

Kaj čaka gledalce ob prvem delu?
Prvi del bo gledalce popeljal na pariško pokopališče Pere Lachaise, kjer Prešernov svetovljanski prijatelj Andrej Smole z druščino boemov obišče skupni grob Heloize in Abelarda in se pokloni simbolu večno neuslišane ljubezni. Po vrnitvi v Ljubljano Smole s prijatelji Čbeličarji v znameniti gostilni Pekel proslavlja prvi slovenski sonet; frajgajstovskemu pesniku je meščansko okolje farizejske Ljubljane prejkone nenaklonjeno, tolažbo si zato poišče v zapeljivem naročju graške plemkinje Ane Marije Khlunove.

S predvajanjem želijo na TVS zaznamovati bližanje slovenskega kulturnega praznika, sicer pa je bila nadaljevanka posneta v počastitev dvestote obletnice pesnikovega rojstva.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo