Film
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 17 glasov Ocenite to novico!
Roman Polanski
Danes 83-letni režiser na nedavnem 70. filmskem festivalu v Cannesu. Foto: AP
Samantha Geimer
Samantha Geimer je leta 2013 objavila knjigo spominov The Girl: A Life in The Shadow Of Roman Polanski (Dekle: Življenje v senci Romana Polanskega). Tukaj je na posnetku iz leta 2008. Foto: AP
Roman Polanski
Roman Polanski leta 1977 med odhodom na sodišče v Santa Monici v Kaliforniji. Foto: AP

Dodaj v

Primer Polanski: Samantha Geimer bo sodišče zaprosila za končanje postopka

Primer se vleče že cela šriri desetletja
9. junij 2017 ob 11:06
Los Angeles - MMC RTV SLO

Samantha Geimer, ki jo je leta 1977 kot 13-letno dekle posilil takrat 43-letni režiser Roman Polanski, bo na sodišče v Los Angelesu naslovila prošnjo za končanje postopka proti njemu.

Po poročanju BBC-ja je novico o prošnji Samantha Geimer za končanje postopka proti Romanu Polanskemu sporočil njegov odvetnik. Geimerjeva je že prej povedala, da je režiserju odpustila, vendar bo to njen prvi nastop na sodišču njemu v korist. "Sita je že tega," je dejal režiserjev odvetnik Harland Braun za tiskovno agencijo Reuters. Polanski se je v letu posilstva sojenju izognil tako, da je priznal spolni odnos z mladoletnico in nato 42 dni preživel v zaporu.

Odpečatenje tajnega magnetograma
Kot je še povedal Braun, naj bi tokratna obravnava na losangeleškem sodišču potekala v pričakovanju, da bo sodišče odobrilo odpečatenje tajnega magnetograma s pričanjem tožilca Rogerja Gunsona iz leta 1977, ki je prvi vodil ta primer. Polanski namreč verjame, da bo to pričanje potrdilo dogovor o priznanju krivde, po katerem mu ni treba v zapor - in je že pred časom na sodnika Scotta Gordona naslovil pisno prošnjo za odpečatenje tega tajnega magnetograma.

Vendar je sodišče v Los Angelesu zavrnilo njegovo prošnjo in mu tudi ni hotelo zagotoviti, da mu ob morebitni vrnitvi na ameriška tla ne bo treba v zapor. Državni tožilec je takrat dejal, da Polanski ne more biti deležen posebne obravnave zgolj zaradi svoje svetovne slave. Po nedavnem poročanju AFP-ja pa si tudi Geimerjeva prizadeva za objavo prepisa tajnega magnetograma pričanja tožilca Gunsona.


Švicarsko in poljsko sodišče zavrnili ZDA
Polanski je v letu, ki je sledilo priznanju, zapustil ZDA zaradi prepričanja, da bo sodnik dogovor o priznanju krivde zavrnil in mu naložil visoko zaporno kazen. Polanskega, ki ima poljsko in francosko državljanstvo, so pred osmimi leti aretirali na letališču v Zürichu na podlagi ameriške tiralice.

Po aretaciji je dva meseca preživel v zaporu in nato še nekaj nadaljnjih mesecev v hišnem priporu, poleti 2010 pa so švicarske oblasti zavrnile izročitev Polanskega ZDA in ga izpustile na prostost. Konec lanskega leta je tudi poljsko vrhovno sodišče zavrnilo izročitev danes 83-letnega režiserja ZDA.

Odvetnik Braun je glede prihajajoče obravnave povedal še, da je odvisno od sodnikove odločitve, ali bo upošteval pričanje danes 54-letne Samanthe Geimer. "Na sodišče prihaja v spremstvu moža, sita je namreč tega primera, ki se vleče že 40 let," je še dejal odvetnik. "Želi si, da se to konča."

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
odklop 76
# 09.06.2017 ob 13:52
To kar se je zgodilo je znano že dlje časa. In ves ta čas se je tip sprehajal po rdečih tepihih. Fuj in fej!!!!

Samanthi pa kapo dol za njen odnos do cele zadeve!
Snežinkica
# 09.06.2017 ob 17:11
@bondjanez

Tako samantha kot meli sta žrtvi predatorjev, tako da sočustvujem z obema. Poanta je pa v obsodbi posiljevalca, če morda nisi opazil ali pa ga morda braniš.
evropa
# 09.06.2017 ob 14:58
Ne poznam v podrobnost primer Polanskega vendar je potrebno vzeti v obzir, da v ZDA je kakršnkoli spolni odnos z mladoletnico lahko obravnavan kot posilstvo.
Brokoli1976
# 10.06.2017 ob 21:02
Obstaja možnost, da mu je bilo svetovano, da zadevo prizna in se izogne večjim problem, pa čeprav dejansko ni bil kriv. Obsojati brez sojenja je zato pač problematično.
Bondjanez
# 09.06.2017 ob 15:43
Feministki zgoraj
A ona je dovolj neprivlacna in reuspesna v zivljenju, da je delezna vajine pozornosti. Ker men se zdi, da vama gre prva dama zelo na zivce. Pa nazadnje ko je bila pri zdravniku je bila baje se vedno zenska.Al se motim ??
slovenkaaaa
# 09.06.2017 ob 14:54
joj, kaki minusi... a zdaj se bodo oglasili taki, ki bodo rekli, da si 13-letnica sama to nakoplje... ker je pač taka nedolžna in lepa... ni on kriv, če se ni mogel zadržati itd. Pa mama je kriva, ker jo je pustila z njim... vsi so krivi, samo tisti ne, ki je storil kaznivo dejanje.
cartekmedo
# 11.06.2017 ob 18:36
Kako to,da so njena starša takrat spustila 12 -letno deklico na zabavo?
cartekmedo
# 11.06.2017 ob 18:37
Naenkrat je sita primera?
vidaest
# 10.06.2017 ob 07:16
Tako samantha kot meli sta žrtvi predatorjev, tako da sočustvujem z obema.

Razumljivo, tudi poročeni moški, ki se vnamejo za mlajše punce, so žrtve predatork. Saj bi se človek lahko smejal, če pomisli, da se norčuješ, samo kaj ko misliš resno.
evropa
# 10.06.2017 ob 05:11
Z zagotovostjo trditi, da je nekaj 100% res je problematično. Se ti ne zdi?
Snežinkica
# 09.06.2017 ob 11:49
To, da so ženske pripravljene velikodušno odpuščati predatorjem, kar je seveda vanje vcepjlano že od rojstva, je eden od glavnih razlogov, zakaj prvi tako zelo uspevajo v naši družbi. Gre za principe ne samo za posameznike in to, da jo bo storilec znova odnesel brez kakršnekoli kazni je zelo slab signal, kot da se posiljevalci že danes ne zavedajo, da so skoraj nedotakljivi.
Kazalo