Do zdaj je točno ena sama ženska v zgodovini dobila oskarja za najboljšo režijo. To je bila Kathryn Bigelow, ne Ava DuVernay. Foto: Reuters
Do zdaj je točno ena sama ženska v zgodovini dobila oskarja za najboljšo režijo. To je bila Kathryn Bigelow, ne Ava DuVernay. Foto: Reuters
Chadwick Boseman
Filmski Črni panter bo Chadwick Boseman. Foto: EPA

"Nisem pristopila k režiji Črnega panterja," je DuVernayeva v intervjuju za revijo Essence zatrla govorice, ki krožijo že od lani. "Rekla bom samo, da imamo različne predstave o tem, kakšna bi zgodba morala biti."

"Marvel ima določen način dela, kar jim gre fantastično in veliko ljudi obožuje vse, kar ustvarijo. Všeč mi je bilo, da so se obrnili name."

Chadwick Boseman je sicer že potrjen za naslovno vlogo, torej za prvo vlogo temnopoltega superjunaka v ameriški filmski zgodovini. Lik Črnega panterja sicer v stripih obstaja že od leta 1966.

Diplomatska pojasnitev
Toda čeprav je DuVernayeva "z veseljem spoznala" Chadwicka in preostale člane nastajajoče ekipe, pa so se na koncu pogovori ustavili pri nasprotujočih si vizijah "zapleta in zornega kota". "Preprosto nismo našli skupnega jezika," je pojasnila režiserka. "Bolje, da se s tem sprijaznim zdaj, kot da bi se morala pozneje sklicevati na "kreativna razhajanja". Obožujem lik Črnega panterja, naroda Wakanda in vsega, kar bi ta zgodba lahko bila po vizualni plati. Želim jim vse dobro in bom prva v vrsti, ko pride film v kino."

Alegorije so jasne
Ob tem velja izpostaviti, da je jedro zgodbe o Črnem panterju spopad med ameriško vlado, belimi industrialisti in lokalnim prebivalstvom, pripadniki fiktivnega afriškega ljudstva Wakanda; vsi se namreč pulijo za dragoceno kovino vibranium, iz katere je na primer narejen tudi ščit Stotnika Amerike.

Pri Marvelu se v zadnjem času zelo očitno trudijo za večjo raznolikost v svojem naboru superjunakov: čeprav vedno obstaja kak odred besnih oboževalcev, ki zahtevajo same bele igralce, "v skladu z liki iz stripov", so v franšizo Thor postavili Idrisa Elbo, v Fantastične štiri pa Michaela B. Jordana.


Nekateri mejniki padli šele letos, drugi sploh še niso

DuVernayeva je v lanski sezoni v svojih javnih nastopih večkrat spregovorila o tem, kako skop je Hollywood s priložnostmi in vlogami za temnopolte igralce in režiserje, češ da "veliki studii ne tekmujejo ravno, kdo bo posnel več filmov, v katerih so temnopolti ljudje neodvisni in samostojni". Na začetku letošnjega leta je postala šele prva temnopolta režiserka v zgodovini, ki je bila nominirana za zlati globus - in tudi prva, katere film je bil nominiran za oskarja za najboljši film (nominacija za režijo ji je na podelitvi oskarjev ušla).

Trenutno se DuVernayeva ukvarja s predprodukcijo še nenaslovljene romantične drame, ki bo potekala na ozadju orkana Katrina leta 2005; v njej bo, tako kot v Selmi, glavno vlogo igral David Oyelowo. "Zgodba bo raziskovala kompleksnost intimnih odnosov v obdobju kaosa, pa tudi kaos sam po sebi," je režiserka pred nekaj meseci zapisala v izjavo za javnost.

Črni panter v kinematografe prihaja 6. julija 2018.