Dražbena hiša Profiles in History si za malega R2-D2 ni obetala več kot dveh milijonov dolarjev izkupička. Na isti dražbi sta iz vojne zvezd šla pod dražbeno kladivo še svetleči meč Luka Skywalkerja in ogrinjalo Dartha Vaderja. Foto: Promocijsko gradivo
Dražbena hiša Profiles in History si za malega R2-D2 ni obetala več kot dveh milijonov dolarjev izkupička. Na isti dražbi sta iz vojne zvezd šla pod dražbeno kladivo še svetleči meč Luka Skywalkerja in ogrinjalo Dartha Vaderja. Foto: Promocijsko gradivo
John Travolta
Na dražbi v Los Angelesu so prodali tudi svetleče plesišče, ki ga je bilo mogoče leta 1977 videti v filmu Vročica sobotne noči. Foto: IMDb

Za prodajo tega "kosa inventarja" znanstvenofantastične sage Vojna zvezd je poskrbela dražbena hiša Profiles in History, ki si ni obetala več kot dveh milijonov dolarjev izkupička. R2-D2, sicer zvesti spremljevalec jedijev, se je k novemu lastniku odpeljal po dražbi, na kateri so ga prodali za 2,76 milijona dolarjev (2,42 milijona evrov).

"Krpanka", nabrana iz več epizod sage
Mali droid velja za enega najbolj priljubljenih likov vesoljske sage Georgea Lucasa in je prisoten vse od prve epizode, ki je v kinodvorane prišla leta 1977. Nekaj več kot en meter visok robot je narejen iz aluminija in steklenih vlaken - sestavljen pa je pravzaprav iz več izvornih delov, nabranih iz več epizod vesoljske sage.

Omenimo še, da je pred dobrim letom dni umrl Tony Dyson, profesor, ki je izdelal malega droida. "To je bilo eno najrazburljivejših obdobij mojega življenja," se je Britanec spominjal časa, ko je dobil naročilo za izdelavo osmih robotov R2-D2, je ob njegovi smrti poročal BBC. Njegovo vizualno podobo pa je zasnoval Ralph McQuarrie, ki je tudi oče Chewbacce, robota C-3PO in maske Dartha Vaderja.

Dyson je McQuarriejevo idejo upredmetil in izdelal daljinsko upravljane modele, v dveh je sedel angleški igralec Kenny Baker, dve enoti pa sta bili zasnovani kot odpadni material. Uporabili so ju v epizodi Imperij vrača udarec, kjer močvirna pošast izpljune robota. Nominiranec za emmyja je za izdelavo vseh robotov R2-D2 potreboval pet mesecev. Pred slabim letom dni pa je umrl tudi vsega 122 centimetrov visok Kenny Baker, ki je v vlogi R2-D2 nastopil v šestih delih franšize Vojna zvezd.

Na dražbi hollywoodskih rekvizitov so iz Vojne zvezd za 325.000 dolarjev (okoli 285.000 evrov) prodali še svetleči meč Luka Skywalkerja in kostum Dartha Vaderja, v katerega se bo lahko novi lastnik odel po vplačanih skoraj 100.000 dolarjih (okoli 87.000 evrov).

Prodano tudi eno najslavnejših plesišč
Sicer je na isti dražbi šla pod dražbeno kladivo še zbirka 23 miniaturnih vesoljskih ladij iz znanstvenofantastičnih serij Bojna ladja Galaktika in Buck Rogers v 25. stoletju, ki so jo prodali za 1,8 milijona dolarjev (skoraj 1,6 milijona evrov).

Na dražbi pa so za 1,2 milijona dolarjev (nekaj več kot milijon evrov) prodali tudi svetleče plesišče, na katerem se je prav tako leta 1977 v filmu Vročica sobotne noči vrtel John Travolta.