Mamilarskega kralja so lani prijeli v raciji v letoviškem mestu Mazatlan ob Tihem oceanu. Foto: Reuters
Mamilarskega kralja so lani prijeli v raciji v letoviškem mestu Mazatlan ob Tihem oceanu. Foto: Reuters
The Martian
Ridley Scott je trenutno zaposlen še z zadnjimi detajli filma The Martian (na negostoljubnem Marsu se v vlogi astronavta znajde Matt Damon), po še eni od znanstvenofantastičnih epizod režiserjevega opusa ga čaka vrnitev h gangsterski drami.
Luknja, skozi katero se je Joaquín Guzmán iz svoje zaporne celice spustil skozi 1,5 kilometra dolg predor.
Leto po aretaciji se je skozi to luknjo svoje zaporne celice spustil v 1,5 kilometra dolg predor in pobegnil na prostost. Foto: EPA

Scenarij za film o Joaquinu Guzmánu, poznanem pod vzdevkom Kratki, bodo oprli na nedavno izdani roman Dona Winslowa The Cartel. Filmske pravice za knjigo, ki je po novici o Guzmanovem pobegu iz strogo varovanega zapora Altiplano med ameriškimi bralci zbudila precej zanimanja, je odkupil studio 20th Century Fox. Veliko več ni znanega, Ridley Scott pa je zgolj izrazil željo, da bi ena izmed glavnih vlog pripadla Leonardu di Capriu.
Režiser filmov, kot so kultni Iztrebljevalec, Gladiator, Robin Hood in nedavna filmska upodobitev Mojzesove zgodbe Exodus, se bo projektu lahko posvetil po zaključeni postprodukciji filma The Martian z Mattom Damonom v glavni vlogi (v slovenske kinematografe naj bi znanstvena fantastika prišla oktobra). DiCapria pa je s snemanjem Povratnika (The Revenant) zaposlil z oskarjem nagrajeni mehiški cineast Alejandro Gonzalez Iñárritu.
Po 1,5 kilometra dolgem predoru na prostost
Najbolj iskanemu mehiškemu botru je 12. julija drugič po 14 letih uspel pobeg iz strogo varovanega zapora. Leta 2001 se je mimo varnostnikov izmuznil tako, da se je skril v voz z umazanim perilom. Potem ko so ga lani prijeli v raciji v letoviškem mestu Mazatlan ob Tihem oceanu, je zdaj že drugič na begu. Na posnetku nadzorne kamere je videti Guzmána, kako se sprehodi med umivalnico in posteljo, nato pa izgine. Spustil se je po približno 1,5 kilometra dolgem predoru, izkopanem pod umivalnico v zaporniški celici. Pazniki so našli deset metrov globoko luknjo z lestvijo, ki je vodila naprej v predor s prezračevalnim sistemom in razsvetljavo. Izhod iz predora je v zgradbi, ki je še v gradnji. V približno 1,7 metra visokem in 80 centimetrov širokem predoru so našli motocikel na tračnicah, za katerega preiskovalci domnevajo, da so ga uporabili za prevoz orodja in odstranjevanje izkopane zemlje.
58-letni Joaquín Guzmán vodi mamilarski kartel Sinaloa, katerega lovke se raztezajo po vsem svetu, od Evrope do Avstralije. Odraščal je v revščini in se pridružil kartelu Guadalajara, po njegovem razpadu pa leta 1980 ustanovil kartel Sinaloa, ki nosi ime po zvezni državi Mehike. Prvič so "El Chapa" aretirali leta 1993, vendar pa je operacije vodil iz zapora, iz katerega je osem let pozneje pobegnil.