Guzmana so prijeli februarja leta 2014 v letoviškem mestu Mazatlan. Foto: Reuters
Guzmana so prijeli februarja leta 2014 v letoviškem mestu Mazatlan. Foto: Reuters

Guzman, znan tudi pod vzdevkom El Chapo, je bil zaprt v zaporu Altiplan v bližini prestolnice Ciudad de Mexico. Kot je pojasnil mehiški nacionalni varnostni odbor, so ga nazadnje videli v soboto pozno zvečer v prostorih za prhanje.

To je že drugič, da je Guzmanu uspelo pobegniti iz zapora. Potem ko so ga leta 1993 prijeli v Gvatemali in ga obsodili na 20-letno zaporno kazen, je leta 2001 pobegnil iz strogo varovanega zapora v košari za perilo, pred tem pa podkupil paznike.

Mehiške oblasti so ga znova prijele februarja lani in prijetje označile kot veliko zmago v boju proti mafijskim kartelom, ki so odgovorni za nasilje, v katerem je v zadnjih letih umrlo na tisoče ljudi.

Guzman je bil na čelu kartela Sinaloa, katerega glavna dejavnost je bilo tihotapljenje mamil v ZDA, kjer je proti njemu vloženih več obtožb. Njegovo premoženje naj bi bilo vredno okoli milijardo dolarjev.

Da je Guzman pobegnil, so pazniki odkrili, ko so opazili, da ga ni v njegovi celici. Oblasti so takoj sprožile iskalno akcijo in zaprle bližnje letališče.

Kartel Sinaloa naj bi nadzoroval vse pomembnejše mamilarske poti med Mehiko in ZDA, njegove lovke pa segajo vse do Evrope in Avstralije. V zadnjih letih je bil vpleten v srdite spopade z ostalimi mehiškimi karteli za prevlado v trgovini z mamili.