Ameriški režiser kritike navadno prebere šele nekaj mesecev po premieri. Foto: Reuters
Ameriški režiser kritike navadno prebere šele nekaj mesecev po premieri. Foto: Reuters
Da Vincijeva šifra
Kritiki so Howardu očitali tudi, da bo film za tiste, ki so prebrali Da Vincijevo šifro, dolgočasen. Foto: Reuters

Če nisi pripravljen tvegati, posebej na tej točki moje kariere, kaj potem sploh delaš?

Ron Howard

Čeprav je spodbudne besede za enega najtežje pričakovanih filmov zadnjih let našel le eden od ameriških časopisov, pa Howard še ni vrgel puške v koruzo. Tolaži ga predvsem dejstvo, da se kritiki in občinstvo pogosto razhajajo v svojem mnenju o filmih, spodbudno pa se mu zdi tudi, da se je mnogim film ob drugem ogledu zdel veliko boljši kot ob prvem.

Howard je novinarjem v Cannesu, kjer je bil film premierno predvajan, povedal, da kritik ob premieri sicer nikoli ne mara prebirati, saj ga lahko zelo prizadenejo. Ker pa ga kljub temu zanima, kaj se govori in piše o njegovih izdelkih, mu to v stavku ali dveh opišejo njegovi kolegi. Ti so morali biti tokrat v svojih opisih zelo eksplicitni, da je 52-letni ameriški režiser, tudi avtor hvaljenih filmov Čudoviti um in Apollo 13, o tem spregovoril celo v javnsti.

Namesto aplavza mrtva tišina
Po prvih projekcijah Da Vincijeve šifre se je o njej po Azurni obali govorilo v glavnem negativno. Ob ključnih trenutkih v filmu se je občinstvo smejalo, konec pa je pospremila mrtva tišina.

Kljub prevladujočim slabim ocenam, v katerih kritiki filmu očitajo razvlečenost in preveliko količino podatkov, ki jih morajo v poltretji uri "prebaviti" gledalci, pa Howardu ni žal, da se je lotil projekta. "Seveda je frustrirajoče, da so bili nekateri kritiki tako ostri, to je zame razočaranje, še posebej ker sem tip človeka, ki želi ugajati vsem," je povedal režiser, ki je v isti sapi dodal, da mu je bilo že prej jasno, da mu s filmom, kot je Da Vincijeva šifra, to ne bo uspelo.

Tveganje je sestavni del kariere
"Če nisi pripravljen tvegati, posebej na tej točki moje kariere, kaj potem sploh delaš?" se je vprašal Howard, ki je povedal tudi, da se zaveda, da so njegovi prejšnji filmi prinesli veliko dobička, vendar pa ni človek, ki bi iskal najvarnejšo in najbolj uhojeno pot do uspeha.

Vsaj delni finančni uspeh pa Da Vincijevi šifri kritiki še vseeno napovedujejo. Ob prvem koncu tedna naj bi po predvidevanjih samo v ZDA zaslužila med 50 in 80 milijonov dolarjev. Finančni uspeh pa je skoraj nujen zaradi ugleda filmske industrije nasploh, saj sta Misija: Nemogoče 3 in Poseidon, ki naj bi studiem prav tako prinesla mastne denarce, razočarala. Njuno čast mora tako rešiti Šifra.

Če nisi pripravljen tvegati, posebej na tej točki moje kariere, kaj potem sploh delaš?

Ron Howard