Volk z Wall Streeta je bil nominiran za najboljšo režijo in najboljši film, a ni dobil nobenega izmed njiju. Foto: EPA
Volk z Wall Streeta je bil nominiran za najboljšo režijo in najboljši film, a ni dobil nobenega izmed njiju. Foto: EPA
Podobno kot Ulice zla bo film "vprašanja duhovnosti postavil v zelo telesen, fizičen svet".

Film Silence (Tišina) bo priredba istoimenskega romana Šusakuja Enda iz leta 1966; zgodovinski roman popisuje resnično zgodbo dveh duhovnikov, ki sta se v 17. stoletju na Japonskem znašla sredi pregona, ker sta poskušala širiti krščansko vero. Scorsese je na kup že zbobnal močno, zvezdniško igralsko zasedbo, v kateri so med drugim Liam Neeson, Ken Watanabe, Andrew Garfield in Adam Driver.

Scenarij piše Jay Cocks, ki je s Scorsesejem sodeloval pri Tolpah New Yorka in Času nedolžnosti. Snemanje se bo proti koncu letošnjega leta začelo v Tajvanu (ki ga je kot snemalno lokacijo režiserju menda priporočil kolega Ang Lee).

"Tematika mi je zelo pri srcu," je Scorsese za Total Film izjavil na začetku letošnjega leta. "Z idejo se ukvarjam že, odkar sem leta 1989 prvič prebral knjigo ... Popelje me k odraščanju v New Yorku, v ne preveč varnem okolišu, in hkrati k Cerkvi. V nekaterih pogledih je zgodba sorodna Ulicam zla. Z duhovnimi vprašanji se ukvarja v zelo konkretnem, fizičnem svetu, v svetu, kjer se neizogibno pokaže najslabša plat človekove narave."

Če bo Paramount film res načrtno umestil v drugo polovico leta 2015, gre verjetno po sledeh kampanje za Volka z Wall Streeta, ki je na koncu dobil pet oskarjevskih nominacij. Je pa duhovita, zabavna satira finančnih in moralnih ekscesov osemdesetih let na Wall Streetu tudi Scorsesejev finančno najdonosnejši film do danes. Trenutno režiser sicer za ameriško mrežo HBO pripravlja dokumentarni film o Billu Clintonu.