Na gledališkem festivalu Art Carnuntum se bodo letošnjemu zaznamovanju 400-letnice Shakespearove smrti pridružili s projektom Shakespeare Walk of History. Foto: Reuters
Na gledališkem festivalu Art Carnuntum se bodo letošnjemu zaznamovanju 400-letnice Shakespearove smrti pridružili s projektom Shakespeare Walk of History. Foto: Reuters

nudijo ozadje prizorom iz dram Williama Shakespeara. V avstrijskem arheološkem parku bodo danes in jutri ponovili projekt, ki so ga ob zaznamovanju 400-letnice smrti velikega dramatika prvič uresničili v Londonu.

V sklopu enega od vrhuncev praznovanja 400-letnice najbolj znanega angleškega dramatika so v britanski prestolnici pripravili projekt, ki so ga poimenovali Walk of Shakespeare. Londonski Globe Theatre, v katerem je dramatik ustvarjal za časa življenja, je v središču Londona postavil več velikih zaslonov z desetminutnimi filmskimi prizori iz 37 njegovih predstav. Ljudje so si tako izseke iz predstav ogledovali med sprehodom po mestu.

Danes in jutri bodo koncept ponovili na mednarodnem gledališkem festivalu Art Carnuntum, kjer bodo na ogled vsi izvirni filmi iz Londona. Odlomke, monologe in dialoge iz Shakespearovih dramskih del bodo sprehajalci lahko gledali na velikih zaslonih v obnovljenih hišah starega rimskega mesta Carnuntum.

Shakespearovo potovanje v antiko
Shakespearov sprehod so prilagodili historičnemu prizorišču in ga preoblikovali v Shakespearovo pot v zgodovino - naslovili so ga Shakespeare Walk of History -, saj se skoraj tretjina Shakespearovih dramskih del dogaja v antiki. Na hišah antičnih stavb bo mogoče ujeti odlomke iz predstav Periklej, Timon Atenski, Koriolan, Sen kresne noči, Antonij in Kleopatra, Tit Andronik, Komedija zmešnjav, Cimbolin, Troilus in Kresida, Julij Cezar, posredno pa tudi Hamlet ter Romeo in Julija.


Walk of Shakespeare v Londonu